PL
Zielone barwniki do przeprowadzonych badań otrzymano przez zmieszanie: indygotyny E 132 z tartrazyną E 102 lub żółcienią chinolinową E 104 oraz błękitu patentowego E 131 z tartrazyną lub żółcienią chinolinową. Celem badań była ocena wpływu światła, pH i mocy wódki na fotostabilność wymienionych mieszanek barwników. Próbki wódek z barwnikami byly naświetlane światłem sztucznym o natężeniu 7 klx w butelkach o pojemności 0,1 dm3 ze szkła sodowego bezbarwnego, przez ok 75 dni. Zmiany barwy mierzono za pomocą kolorymetru stosując filtr 610 nm. W wyniku badań stwierdzono, że obecność indygotyny w składzie barwnika zielonego miała negatywny wpływ na fotostabilność barwy. Podobnie niskie pH wódki i mala moc destabilizowały barwę. Zielony barwnik otrzymany z udziałem błękitu patentowego okazał się wyjątkowo trwały w warunkach doświadczeń.
EN
Green colour was obtained by mixing: indigotin E 132 and tartrazine E 102, indigotin and quinoline yellow E 104, patent blue V E 131 and E 102, E 131 and E 104. The effect of light, pH and strength of vodkas on those green dyes stability were tested in this paper. Samples of vodkas were illuminated at 7 klx in colourless bottles of 0,1 dm3 capacity at experimental period of 75 days. This light decolouring effect was controlled by colorimetric method. It was stated, that the presence of indigotin in vodkas had negative effect on green dyes. Low pH and low strength of vodkas effected on decrease of vodkas colour. Green colour obtained by mixing E 131 and E 102 or E 104 was stable in general at experimental conditions.