PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 01 |

Tytuł artykułu

Rynek miesa - stan obecny i prognoza na 2000 r.

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich dwóch latach spadły ceny realne mięsa i przetworów mięsnych, a ich spożycie wzrosło do 66 kg na osobę. Utrzymująca się od początku kryzysu rosyjskiego (sierpień 1998 r.) duża nadwyżka podaży żywca wieprzowego nad popytem kształtowała sytuację na rynku również w 1999 r. W I półroczu 2000 r. nie ulegnie ona poprawie: relacja podaży do popytu będzie w tym okresie mniej korzystna dla cen żywca niż w II półroczu 1999 r. Dla podtrzymania cen żywca wieprzowego w I półroczu 2000 r. potrzebne będą zakupy interwencyjne. Ceny detaliczne mięsa i przetworów w I półroczu 2000 r. mogą minimalnie obniżyć się w stosunku do grudnia 1999 r. W 2000 r. nastąpi dalszy spadek pogłowia bydła oraz ponowny spadek podaży żywca. Można spodziewać się wzrostu cen skupu.
EN
In the last two years prices of meat and meat products were lower than before, but consumption increased to 66 kg/capita. A large surplus of pork since August 1998 (Russian crisis) affects meat market also in 1999. In the first half of the year 2000 the situation will not change and relationship between supply and demand will not be as good for slaughter cattle prices as it was in the second half of 1999. To keep prices of slaughter pig on the 99's level an intervention purchase will be needed. Market prices of meat and meat products can be little lower in the first half of 2000 than those in December 1999. In the year 2000 further drop in cattle population is foreseen. Some increase in purchase prices can be expected.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

01

Opis fizyczny

s.20-22,tab.,rys.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnosciowej, ul.Swietokrzyska 20, 00-002 Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d64e431e-7bea-4492-b3b6-5bdd27b93050
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.