W artykule przedstawiono próby ustalenia przyczyn powstawania zmętnień i osadów w napojach alkoholowych. Badano wpływ temperatury, pH i związków mineralnych na klarowność spirytusu śliwkowego.
EN
In the article were presented tests to find reasons of turbidity and sediment formulation in alcoholic beverages. The effect of temperature, pH and mineral compounds on clarity of plum spirit was tested.
[1] Cieślak J., Lasik H.: Technologia wódek. WNT, Warszawa 1979, s. 232.
[2] Gawrisz G., Sawczenko N., Tunik Z.: Puti stabilizacji likierno-wodocznych napitków protiw pomutnienij. Ferm. i Spirt. Prom., 1979, nr 8, s. 13.
[3] Trawińska H.. Lasik H.: Najczęstsze przyczyny powstawania zmętnień i osadów w wódkach gatunkowych oraz sposoby stabilizacji półfabrykatów w celu zapobie-żenią zmętnieniom i osadom. Przem. Ferm. i Rolny, 1978, nr 3, s. 5.
[4] Niwiński A., Mazur S.: Zmętnienia i osady w napojach alkoholowych. Przem. Ferm. i Rolny, 1968, nr 8-9, s. 13.
[5] Ujszaszi J.: Sedimentationsursachen in Spirituosen sowie die Bedeuteung von Farbmittel-Anwendungen. Die Branntweinwirtschaft, 1979, nr 9, s. 168.
[6] Morozowa S.S.: Wlijanie mikroelemientow na ustojcziwoscz wodok. Ferm. i Spirt. Prom., 1982, nr 1, s. 17.
[7] Trawińska H.: Wpływ zawartości żelaza, miedzi i wapnia na powstawanie zmętnień i osadów w wódkach gatunkowych: Jarzębiak, Winiak i Soplica. Przem. Ferm. i Rolny, 1977, nr 7, s. 9.
[8] Behrendt L., Behrendt P.: Chemiczna ocena jakości surowców i półfabrykatów przemysłu spirytusowego. Przem. Ferm. i Owoc.- Warzyw., 1986, nr 2, s. 4.
[9] Morozowa S.S.: Wlijanie kationowo i amonowo sostawa wodok na ich ustojcsziwoscz pri chranienii. Ferm. i Spirt. Prom., 1983, nr 8, s. 25.
[10] Polska Norma: PN-71/A-79528 Spirytus. Metody badań.
[11] Skurychin J.: Prewraszczenije dubilnych wieszczestw pri sozriewanii konjacznych spirtow. Winodielije t. VII, Piszczepromizdat Moskwa, 1959, s. 235.
[12] Polska Norma: PN-59/A-04015, Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości żelaza.
[13] Polska Norma: PN-91/C-04551, Woda i ścieki. Badanie zawartości wapnia.
[14] Behrendt L.: Pomiary pH roztworów alkoholowych, Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw., 1987, nr 9, s. 17.
[15] Polska Norma: PN-80/A-79529, Wódki gatunkowe. Pobieranie próbek i metody badań.
[16] Fajersztiern J.: Sposoby priedotwraszczjenia pomutienja likiero-wodocznych izdielij. Spirt. Prom., 1962, nr 7, s. 12