PL
Implementacja systemu HACCP przynosi wiele wymiernych sukcesów. W pracy analizowano korzyści wynikające z wdrożenia systemu w małych i średnich firmach sektora spożywczego. Zbadano firmy różnych branż z terenu całej Polski. Osiągane korzyści podzielono na trzy grupy: w aspekcie poprawy jakości żywności, niematerialne oraz materialno-ekonomiczne. Największe korzyści wynikające z wdrożenia zasad systemu HACCP to wzrost zaangażowania i odpowiedzialności pracowników za wykonywaną pracę, utrzymanie się na tynku, wzrost prestiżu firmy, oraz zdobycie nowych odbiorców. Zbadano również, kto w polskich przedsiębiorstwach ma największe problemy ze zrozumieniem idei systemu HACCP.
EN
Implementation of the HACCP system was very beneficial for enterprises. Analyses of advantages after HACCP implementation in small and medium size enterprises were presented. Several branches and sizes of plants were evaluated. All advantages were divided into 3 groups: improvement of food quality, non-economic and economic advantages. The most important benefits of the HACCP implementation were: increase of personal responsibility and engagement, maintaining the market, increase of firm prestige, and gaining of new clients. Who has the largest problems with understand the idea of the HACCP system in Polish food enterprises was also evaluated.