PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 1-2 |

Tytuł artykułu

Pozyskiwanie wysokobialkowych koncentratow paszowych na bazie roslin zielonych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono metody otrzymywania koncentratu białkowego z lucerny oraz sposoby jego utrwalania na drodze chemicznej. Utrwalenie na drodze chemicznej gwarantującej trwałość koagulatu w okresie 3 miesięcznym zapewniają następujące konserwanty: benzoesan sodu w ilości 0,1% z serwatką pasteryzowaną dodaną w ilości 3%, kwas propionowy 0,2%, sól kuchenna 12%. Przy utrwalaniu chemicznym z 10 kg lucerny uzyskuje się średnio 0,84 kg koagulatu białkowego o zawartości s.m. 48,26% i zawartości białka 24,5%.
EN
The authors present production methods of lucerne protein concentrates and their chemical preserwation methods. Chemical preserwation that enables 3 months storage temp. 25°C and 5°C can be adviered with the use of the following preservatives: - Sodium benzoate in 0,1 % mixture with 3% pasterized whey, - Propionic acid, 0,2%, - Sodium chloride (NaCl), 12%. With chemical preservation from 10 kg of lucerne (Alfaalfa) one gets on average 0,84 kg of protein coagulate containing 48,26% of dry mass and 24,5% of protein.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

1-2

Opis fizyczny

s.27-29,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa, 02-532 Warszawa, ul.Rakowiecka 32
  • Instytut Maszyn Spożywczych, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Grzybek A.: Wybrane problemy techniki i technologii pozyskiwania koncentratu białkowego dla celów paszowych. Rozprawa doktorska. IBMER, Warszawa 1987.
  • 2. Koganov M. M., Shvaiko L. V., Kuznetzov N. I., Shaparenko L. V., Lobach G. A.: The Influence of Alternating Current on Alfalfa Chloproplast Coagulation. Physiology and Biochemiastry of Cultural Plants. 1988. 20(2).
  • 3. Koegel R. G., Straub R. J., Bruhn H. D.: Yields of Alfaalfa Fractionation products in north central United States. Proceedings of the Fifth International Congress on Leaf Protein Research. LeafPro - 96, VI. 1996.
  • 4. Rutkowski A., Kozłowska N.: Preparaty żywnościowe z białka roślinnego. WNT, Warszawa 1981.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d57b6529-0ec6-430c-bcb3-ace4eebaf82a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.