PL
W pracy przedstawiono metody otrzymywania koncentratu białkowego z lucerny oraz sposoby jego utrwalania na drodze chemicznej. Utrwalenie na drodze chemicznej gwarantującej trwałość koagulatu w okresie 3 miesięcznym zapewniają następujące konserwanty: benzoesan sodu w ilości 0,1% z serwatką pasteryzowaną dodaną w ilości 3%, kwas propionowy 0,2%, sól kuchenna 12%. Przy utrwalaniu chemicznym z 10 kg lucerny uzyskuje się średnio 0,84 kg koagulatu białkowego o zawartości s.m. 48,26% i zawartości białka 24,5%.
EN
The authors present production methods of lucerne protein concentrates and their chemical preserwation methods. Chemical preserwation that enables 3 months storage temp. 25°C and 5°C can be adviered with the use of the following preservatives: - Sodium benzoate in 0,1 % mixture with 3% pasterized whey, - Propionic acid, 0,2%, - Sodium chloride (NaCl), 12%. With chemical preservation from 10 kg of lucerne (Alfaalfa) one gets on average 0,84 kg of protein coagulate containing 48,26% of dry mass and 24,5% of protein.