PL
W opracowaniu zawarto odpowiedzi studentów szkól wyższych (Wyższej Szkoły Wojsk Lądowych w Vyškovie i Wydziału Pedagogicznego Uniwersytetu im. Masaryka w Brnie, Republika Czeska) na pytania dotyczące popularności spożywania owoców. W pierwszym pytaniu studenci wybrali 10 najbardziej popularnych gatunków owoców, które lubią jeść w stanie surowym. Wybrano następne owoce: truskawki ogrodowe, winogrona, brzoskwinie, jablka, banany, mandarynki, czereśnie, pomarańcze, kiwi i poziomki. Pod postacią kompotu studenci najchętniej spożywali: brzoskwinie, truskawki ogrodowe, czereśnie, mandarynki, ananasy, czarne jagody, gruszki, maliny, morele i poziomki. Najwięcej studentów spożywa owoce w stanie surowym.
EN
The work contains answers given by university students (the Military University for Land Forces in Vyškov and the Pedagogical faculty of the Masaryk University in Brno in the Czech Republic) to certain questions relating to the fruits consumption popularity. In the first question the students had to chose ten most popular fruits, which they enjoy eating raw. The following types of fruit were chosen: garden strawberries, grapes, peaches, apples, bananas, mandarins, cherries, oranges, kiwi and wild strawberries. As compote the students willingly consumend: peaches, garden strawberries, cherries, mandarins, pineapple, blueberries, pears, raspberries, apricots and wild strawberries. Most students stated that they prefer eating unprocessed fruit, i.e. raw fruit.