PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 09 | 1 |

Tytuł artykułu

Solid phase microextraction for profiling volatile compounds in liquered white wines

Warianty tytułu

PL
Profilowanie zwiazkow lotnych bialych win likierowych za pomoca mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. Profile of volatile compounds is a distinct feature of wine, which is dependent on the type of wine, grapes, fermentation and ageing processes. Profiling volatile compounds in wine using fast method provides information on major groups of compounds and can be used for classification/differentiation purposes. Solid phase microextraction (SPME) was used for the profiling of volatile compounds in liquered white wines in this study. Material and methods. Different fibers were tested for this purpose: PDMS, Carboxene/ PDMS, Carboxene/DVB/PDMS, Polyacrylate, Divinylbenzene/PDMS. Different times were compared to optimize extraction process. Profile and amount of volatile compounds extracted by SPME fiber was compared for eight liquered white wines. Results. Carboxene/DVB/PDMS showed the highest efficiency in extracting higher alcohols, esters, carbonyls and terpenes. Of tested extraction times ranging from 5 to 30 min. 20 minutes was chosen providing sufficient peak responses. Using SPME total amount of volatile compounds in eight liquered wines was compared - Riversaltes, Offley Porto and Jutrzenka having the highest amount of adsorbed volatiles. Profiles of volatiles of analysed wines revealed that dominating compounds in 6 wines were esters, followed by higher alcohols, two analysed Muscat wines had high terpene contents compared to remaining wines. Conclusion. SPME can be used for relatively fast profiling of wine volatiles, that can be used for wines classification.
PL
Wstęp. Profil związków zapachowych jest charakterystyczną cechą wina, zależną od jego rodzaju, użytych winogron, procesu fermentacji i dojrzewania. Profilowanie związków lotnych wina za pomocą szybkich metod dostarcza informacji o głównych grupach związków i może być używane do klasyfikowania/różnicowania win. Mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej (SPME) została wykorzystana do profilowania związków lotnych białych win likierowych. Materiał i metody. Przetestowano przydatność różnych włókien/faz SPME: PDMS, Carboxen/PDMS, Carboxen/DVB/PDMS, Poliakrylan, Divinylbenzen/PDMS. Porównano różne czasy ekstrakcji w celu zoptymalizowania procesu. Porównano ilość związków lotnych i profil związków wyekstrahowanych za pomocą włókna SPME dla ośmiu win likierowych. Wyniki. Spośród testowanych włókien Carboxen/DVB/PDMS cechowała największa zdolność do ekstrakcji wyższych alkoholi, estrów, związków karbonylowych oraz terpenowych. Spośród testowanych czasów ekstrakcji (od 5 do 30 min) wybrano 20 minut jako czas zapewniający wystarczająco duże powierzchnie pików. Wykorzystując SPME, porównano całkowitą ilość związków lotnych w analizowanych ośmiu winach likierowych - największe ilości zaadsorbowanych związków odnotowano w Riversaltes, Offley Porto i winie Jutrzenka. Porównanie profili analizowanych win wykazało, że w sześciu analizowanych winach dominującymi grupami związków były estry, a następnie wyższe alkohole, dwa analizowane wina Muscat cechowała duża zawartość terpenów w porównaniu z winami pozostałymi. Wnioski. SPME może być wykorzystana do relatywnie szybkiego profilowania związków lotnych wina, co może być pomocne w ich klasyfikacji.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

1

Opis fizyczny

p.23-32,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Cabredo-Pinillos S., Cedrón-Fernández T., Parra-Manzanares A., Sáenz-Barrio C., 2004. Determination of volatile compounds in wine by automated solid phase microextraction and gas chromatography. Chromatographia 59, 733-738.
  • Câmara J.S., Arminda Alves M., Marques J.C., 2006. Development of headspace solid phase microextraction gas chromatography - mass spectrometry methodology for analysis of terpenoids in Madeira wines. Anal. Chim. Acta 555, 191-200.
  • Ebeler S.E., 2001. Analytical chemistry: Unlocking the secrets of wine flavor. Food Rev. Intl. 17, 45-64.
  • Guth H., 1997. Quantitiation and sensory studies of character impact odorants of different white wine varieties. J. Agric. Food Chem. 45, 3027-3032.
  • Jeleń H.H., 2006. Solid Phase Microextraction in the analysis of food taints and off flavors. J. Chromatogr. Sci. 44, 399-415.
  • Mateo J.J., Jimenez M., 2000. Monoterpenes in grapę juice and wines. J. Chrom. A, 881, 557-567.
  • Ortega-Heraz M., González-SanJosé M.L., Beltran S., 2002. Aroma composition of wine studied by different extraction methods. Anal. Chim. Acta 458, 85-93.
  • Peña R.M., Barciela J., Herrero C., Garcia-Martin S., 2005. Optimization of solid phase microextraction metod for GC-MS determination of terpenes in wine. J. Sci. Food Agric. 85, 1227- -1234.
  • Piñeiro Z., Palma M., Barroso C.G., 2004. Determination of terpenoidds in wines by solid phase extraction and gas chromatography. Anal. Chim. Acta 513, 209-214.
  • Pozo-Bayón M.A., Pueyo E., Martin-Alvarez P.J., Polo M.C., 2001. Polydimethylsiloxane solid phase microextraction gas chromatography metod for the analysis of volatile compounds in wines. Its application to the characterization of varietal wines. J. Chrom. A. 922, 267-275.
  • Rodriguez-Bencomo J.J., Conde J.E., Garcia-Montelongo F., Pérez-Trujillo J.P., 2003. Determination of major compounds in sweet wines by headspace solid phase microextraction and gas chromatography. J. Chromatogr. A, 991, 13-22.
  • Sala C., Mestres M., Marti M.P., Busto O., Guash J., 2002. Headspace solid phase microextraction analysis of 3-alkyl-2-methoxypyrazines in wines. J. Chromatogr. A, 953, 1-6.
  • Sánchez-Palomo E., Diaz-Maroto M.C., Pérez-Coello M.S., 2005. Rapid determination of volatile compounds in grapes by HS-SPME coupled with GC-MS. Talanta 66, 1152-1157.
  • Setkova L., Risticevic S., Pawliszyn J., 2007 a. Rapid headspace solid phase microextraction - gas chromatographic-time-of-flight mass spectrometric method for qualitative profiling of ice wine volatile fraction. II. Classification of Canadian and Czech ice wines using statistical evaluation of the data. J. Chromatogr. A, 1147, 224-240.
  • Setkova L., Risticevic S., Pawliszyn J., 2007 b. Rapid headspace solid phase microextraction - gas chromatographic-time-of-flight mass spectrometric method for qualitative profiling of ice wine volatile fraction. I. Method development and optimization. J. Chromatogr. A, 1147, 213- -223.
  • Siebert T.E., Smyth H.E., Capone D.L., Neuwohner C., Pardon K.H., Skoromounis G.K.., Herderich M., Sefton M., Pollnitz A.P., 2005. Stable isotope dilution analysis of wine fermentation products by HS-SPME-GC-MS. Anal. Bioanal. Chem. 381, 937-947.
  • Zalacain A., Marin J., Alonso G.L., Salinas M.R., 2007. Analysis of wine primary aroma compounds by stir bar sorptive extraction. Talanta 71, 1610-1615.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d4c551d1-f35a-4df9-b221-7982d6d8e2bb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.