PL
Nazwa inulina jest określeniem grupy β(2—>1) liniowych fruktanów. Znajduje się ona na amerykańskiej Uście GRAS (Generally Recognized as Save - ogólnie uznane za bezpieczne) i jest sklasyfikowana europejską dyrektywą 95/002 oraz rozporządzeniem ministra zdrowia (2003) dla dodatków do żywności jako składnik żywności. Na świecie coraz powszechniej inulina jest używana jako prebiotyczny dodatek błonnikowy do produktów żywnościowych. Dzięki jej właściwościom technologicznym - zamiennika tłuszczu - można również tworzyć z jej zastosowaniem produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, kalorii i cholesterolu, z dodatkowymi prozdrowotnymi efektami i równoczesną kreacją żywności wygodnej. Popularnie na świecie, jako zamiennik tłuszczu, stosowana jest w takich produktach spożywczych jak: produkty mleczne i lody, produkty mięsne a także margaryny.
EN
The term inulin is a name forfructans linked by a β(2—>1) bond. In the USA, a panel of recognized experts has determined inulin as GRAS (Generally Recognized as Save). European Directive 95/002 on Food Additives excludes inulin from the „additive" status. Therefore, inulin can be used without a specific limitation as ingredient of food. World wide in food products, inulin is being used begin used as a prebiotic dietary fiber. Inulin can be used also as a fat substitute in products with a reduced amount offat or fat free products being, at the same time, Junctional additives. The application of inulin as a fat substitute in foodstuffs as dairy products, including ice-creams, in meat products and spreads is popular in the world.