PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 10 | 4 |
Tytuł artykułu

Fatty acid composition with emphasis on trans C18:1 isomers of milk fat from Lowland Black-and-White and Polish Red cows

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The fatty acid composition of milk from Lowland Black-and-White and Polish Red cows was determined for the period of pasture feeding. The total fatty acid profile was determined by gas chromatography with a 50 m long polar capillary CP Sil 88 column. The content of trans C18:1 acid was determined with the same column after separating first the fraction of trans monoenoic methyl esters by silver-ion thin-layer chromatography. The milk fat from Lowland Black-and-White cows was found to have significantly higher proportion of long-chain saturated fatty acids as compared with milk fat from Polish Red cows for the same feeding conditions. The proportion of monoenoic acids, including the isomers of trans-18:1 acid and polyenoic acids, was significantly higher in milk fat from Polish Red cows than Lowland Black-and-White cows.
PL
Skład kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka krów rasy nizinnej czarno-białej i czerwonej polskiej oceniano w okresie żywienia pastwiskowego. Ogólny skład kwasów tłuszczowych oznaczano metodą chromatografii gazowej na 50 m polarnej kolumnie kapilarnej (CP Sil 88). Zawartość izomerów trans kwasu C18:1 oznaczano na tej samej kolumnie po uprzednim oddzieleniu frakcji trans monoenowej estrów metylowych chromatografią cienkowarstwową z AgNO3. Przeprowadzane badania wykazały, że tłuszcz,mleka krów rasy nizinnej czarno-białej charakteryzował się istotnie wyższym udziałem kwasów nasyconych długołańcuchowych w porównaniu z tłuszczem mleka krów rasy czerwonej polskiej w warunkach identycznego żywienia (tab.2). Udział kwasów monoenowych, w tym poszczególnych izomerów trans kwasu C 18:1 oraz kwasów polienowych był istotnie wyższy w tłuszczu mleka krów rasy czerwonej polskiej (tab.2 i 3).
Wydawca
-
Rocznik
Tom
10
Numer
4
Opis fizyczny
p.41-44
Twórcy
autor
  • University of Warmia and Mazury, Pl.Cieszynski 1, 10-718 Olsztyn, Poland
autor
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d26dfcb2-c4cd-4219-b029-14493b834ad5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.