PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 445 |
Tytuł artykułu

Wyznaczanie wspolczynnika dyfuzji masy w procesie konwekcyjnego suszenia buraka cwiklowego

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
Paper presents the methods for determination of mass diffusion coefficient a m during the second period of red beet dehydration process. Existing models for cereal grains were used, containing a generalized mass diffusion coefficient within their structure: - based on dehydration index, K; - based on the Fourier number. Results of free convection dehydration kinetics tests of 5 and 10 mm cube shaped beet pieces, at five air temperatures: 50°C, 55°C, 60°C, 65°C, and 70°C were used in the calculations. Test results were processed using Microsoft EXCEL spreadsheet and STATISTICA software. It had been previously believed that the coefficient of water diffusion does not depend on the size of dehydrated materiel sample. The calculations presented herein indicate that the values of water diffusion coefficient are approximately 2.5 times greater for the larger size cubes than for the smaller size (under the same drying agent temperature). Therefore, when limits for the application range for am determination are cited, one should consider not only the content of water, temperature and shape, but also the value of characteristic dimension.
PL
W pracy przedstawiono metody wyznaczania współczynnika dyfuzji masy a m w drugim okresie suszenia buraka ćwikłowego. W tym celu posłużono się istniejącymi modelami dla ziarna zbóż. Do obliczeń wykorzystano wyniki pomiarów kinetyki suszenia, w konwekcji swobodnej, cząstek buraków w kształcie sześcianów, o boku 5 oraz 10 mm, w pięciu temperaturach powietrza suszącego: 50, 55, 60, 65, 70°C.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
445
Opis fizyczny
s.301-308,rys.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Inzynierii Procesow Rolniczych i Lesnych, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Inzynierii Procesow Rolniczych i Lesnych, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • Jaros M., Cenkowski S., Jayas D. S., Pabis S. 1992. A method of determination of the diffusion coefficient based on kernel moisture content and its temperature. Drying Technology, 10(1), str. 213 - 222.
  • Pabis S. 1982. Teoria konwekcyjnego suszenia produktów rolniczych. PWRiL.
  • Sojak M. 1995. Wyznaczanie współczynnika dyfuzji masy w procesie suszenia buraka ćwikłowego. Praca magisterska. SGGW Warszawa.
  • Zaremba R. 1994. Badanie kinetyki suszenia buraków ćwikłowych. Praca magisterska. SGGW Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d26566d5-cc01-42d5-9caf-b5b9687fd60d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.