PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 59 | 3 |
Tytuł artykułu

Ocena sposobu zywienia gimnazjalistow z Olesnicy

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Assessment of dietary intake of lower secondary school students from Olesnica
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia gimnazjalistów. Grupę badaną stanowiło 113 uczniów gimnazjum z Oleśnicy, w tym 65 dziewcząt i 48 chłopców. Badanie przeprowadzono metodą bieżącego notowania jadłospisów w ciągu 3 dni. Stwierdzono, że średnia całodzienna racja pokarmowa (CRP) badanych dziewcząt nie pokrywała zapotrzebowania na: jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, miedź oraz tiaminę i niacynę. Średnia CRP badanych chłopców pokrywała zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Procent energii pochodzącej z tłuszczów w średniej CRP badanych był niezgodny z zaleceniami. Spożycie tłuszczów pokrywało w zbyt dużym procencie całodobowe zapotrzebowania na energię, natomiast procent energii pochodzącej z węglowodanów był na najniższym poziomie zaleceń. Skład kwasów tłuszczowych dostarczanych ze średnią CRP dziewcząt i chłopców był nieprawidłowy. W obu badanych grupach stwierdzono nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.
EN
The aim of the study was to evaluate the dietary intake of lower secondary school students. The study group involved 133 students from lower secondary school in Oleśnica, including 65 girls and 48 boys. The study was performed by means of 3-day food records. Daily Food Ration (DFR) in the investigated girls were found not to fulfill the daily requirement for monounsaturated and polyunsaturated fatty acids, calcium, iron, copper as well as thiamin and niacin. Average DFR of the investigated boys filled the daily requirements for nutrients. The percentage of energy from fats and carbohydrates in the average DFR of the investigated subjects was incompatible with the requirements. The daily requirements for energy were fulfilled in too high percentage by the intake of fats while the percentage of energy coming from carbohydrates was too low. The composition of fatty acids in mean DFR of girls and boys was wrong. Both study groups revealed too high intake of saturated fatty acids and cholesterol.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
59
Numer
3
Opis fizyczny
s.335-341,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Medyczna we Wroclawiu, pl.Nankiera 1, 50-140 Wroclaw
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Alexy U., Sichert-Hellert W., Kersting M., Manz F.: The foods most consumed by German children and adolescsents: Results of the DONALD Study. Ann. Nutr. Metab. 2001, 45, 128-134.
  • 2. Bas M., Altan T., Dincer D., Aran E., Gulper Kaya H., Yuksek O.: Determination of dietary habits as a risk factor of cardiovascular heart disease in Turkish adolescsents. Eur. J. Nutr. 2005, 44, 174-182.
  • 3. Buttriss J.: Nutrition, health and schoolchildren. Nutr. Bulletin 2002, 27, 275-316.
  • 4. Caballero B.: Global patterns of child health: The role of nutrition. Ann. Nutr. Metab. 2002, 46, (suppl. 1), 3-7.
  • 5. Dwyer T., Iwane H., Dean K., Odagiri Y., Shimomitsu T., Blizzard L., Srinivasan S., Nicklas T., Wattigney W., Riley M., Berenson G.: Differences in HDL Cholesterol Concentrations in Japanese, American, and Australian Children. Circulation 1997, 96, 2830-2836.
  • 6. Ervin R.B., Wang C.Y., Wright J.D., Kennedy-Stephenson J.: Dietary Intake of Selected Minerals for the United States Population: 1999-2000. Adv. Data 2004, 341, 1-5.
  • 7. Kardinaal A.F.M., Ando S., Charles P., Charzewska J., Rotily M., Vaananen K., Van Erp-Baart A.M.J., Heikkinen J., Thomsen J., Maggiolini M., Deloraine A., Chabros E., Juvin R., Schaafsma G.: Dietary Calcium and Bone Density in Adolescent Girls and Young Women in Europe. J. Bone Miner. Res. 1999, 14, 583-592.
  • 8. Keys A., Andersen J., Grande F.: Serum cholesterol response to changes in the diet. IV Particular saturated fatty acids in the diet. Metabolism 1965, 14, 776-787.
  • 9. Klimis-Zacas D.J., Kalea A.Z., Yannakoulia M., Matalas A., Vassilakou T., Papoutsakis-Tsarouhas C., Yiannakouris N., Polychronopoulos E., Passos M.: Dietary intakes of Greek urban adolescents do meet the recommendations. Nutr. Res. 2007, 27, 18-26
  • 10. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczych produktów spożywczych. IŻŻ, Prace IŻŻ nr 85, Warszawa,1998.
  • 11. Lytle L.A.: Nutritional issues for adolescents. J. Am. Diet. Assoc. 2002, suppl.102, 8-12.
  • 12. Nadolna I., Kunachowicz H., Iwanow K.: Potrawy, skład i wartość odżywcza. IŻŻ, Prace IŻŻ Nr 65, Warszawa, 1994
  • 13. Nicklas T.A., Myers L., Berenson G.S.: Dietary Fiber Intake of Children: The Bogalusa Heart Study. Pediatrics 1995, 96, 988-994.
  • 14. Nicklas T.A., Myers L., Farris R.P., Srinivasan S.R., Berenson G.S.: Nutritional Quality of High Carbohydrate Diet as Consumed by Children: The Bogalusa Heart Study. J. Nutr. 1996, 126, 1382- 1388.
  • 15. Oner N., Vatansever U., Garipagaoglu M., Karasalihoglu S.: Dietary intakes among Turkish adolescent girls. Nutr. Res. 2005, 25, 377-386.
  • 16. Paulus D., Saint-Remy A., Jeanjean M.: Dietary habits during adolescence-results of the Belgian Adolux Study. Eur. J. Clin. Nutr. 2003, 55, 130-136.
  • 17. Rychlik E.: Spożycie energii i tłuszczu wśród młodzieży. (W) Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Edytor: Brzozowska A., Gutkowska K. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2004, 259-265.
  • 18. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. IŻŻ, Prace IŻŻ Nr 96, Warszawa, 2000.
  • 19. Williams CL., Hayman LL., Daniels SR., Robinson T.N., Steinberger J., Paridon S., Bazzarre T.: Cardiovascular Health in Childhood: A Statement for Health Professionals From the Committee on Atherosclerosis, Hypertension, and Obesity in the Young (AHOY) of the Council on Cardiovascular Disease in the Young. AHA. Circulation 2002, 106, 143-160.
  • 20. Ziemlański Ś. (red): Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2001.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d24c0337-c114-45ac-8600-91f77bd93210
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.