PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 01 |
Tytuł artykułu

Czipsy ziemniaczane

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Produkcja i spożycie czipsów ziemniaczanych stale wzrastają na całym świecie. Tendencja ta występuje również w Polsce. W artykule omówiono wpływ właściwości ziemniaków oraz warunków ich przerobu na jakość czipsów. Ponadto opisano wartość czipsów ziemniaczanych jako składnika pożywienia.
EN
Production and consumption of potato chips is rapidly increasing all over the world. These tendencies are also found in Poland. The effect of potato properties and processing conditions on the quality of chips, was discussed. Additionally, the nutritional value of potato chips, as a component of human diet, was described.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
01
Opis fizyczny
s.42-44,50,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Akademia Rolnicza, ul.C.Norwida 25, 50-375 Wroclaw
autor
  • Polska Akademia Nauk
Bibliografia
  • [1] Batten A., Boyle S.C.: 1995. The European Snack - Food Industry. Information Group Services (Market Inteligence Section).
  • [2] Lisińska G., Leszczyński W.: 1989. Potato Science and Technology. Elsevier Applied Sci., London, New York.
  • [3] Lisińska G.: 1994. Ziemniak jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Post. Nauk Roln. 1, 31-40.
  • [4] Lisińska G.: 1995. Przetwórstwo ziemniaczane - stan i perspektywy. Wydział Technologii Żywności. Uroczystości Jubileuszowe Wydziału i Sesja Naukowa „Nauka i Przemysł”, AR-Wrocław, 53-57.
  • [5] McCance R.A., Widdowson E.M.: 1991. Vegetables, herbs and spices, The composition of foods.
  • [6] Matz S.A.: 1993. Snack Food Technology, Potato Chips, New York.
  • [7] Ziemlański S. i in. (1998) Normy żywienia dla ludności w Polsce, Nowa Medycyna 3, (5)
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d200beda-7c77-4383-bea8-80339c211e53
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.