PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 461 |
Tytuł artykułu

Wplyw trzech poziomow koncentracji pozywki na plon i jakosc owocow papryki w uprawie na welnie mineralnej

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The effects of three levels of nutrient concentration solution (1,6; 2,4 and 3,2 E.C.) on the yield and fruit quality of sweet pepper were investigated. It was found that the highest yields on second E.C. level were obtained, while the lowest on the third one. Fruit yield with blossom and rot enhanced with increasing of the nutrient solution concentration. Water consumption by the plant during vegetative period was nearly the same at all three E.C. levels and amounted about 204 dm³ per plant. The fruits contained more vit. C on the third E.C. level. The content of nutrients in leaves usually enhanced with increasing of the nutrient solution concentration level.
PL
Zbadano wpływ stałego podawania w okresie wegetacji trzech poziomów koncentracji pożywki (1,6; 2,4 i 3,2 E.C.) na plon i jakość owoców papryki uprawianej na wełnie mineralnej. Najwyższy plon ogólny i handlowy owoców otrzymano na drugim poziomie koncentracji pożywki, najniższy na trzecim. Plon owoców z suchą zgnilizną był najwyższy na trzecim poziomie koncentracji pożywki. Natomiast zużycie wody przez rośliny było podobne, niezależnie od zastosowanej koncentracji pożywki i wynosiło ok. 204 dm³/rośl. Zawartość składników mineralnych w liściach papryki zwykle rosła wraz ze zwiększaniem się koncentracji pożywki.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
461
Opis fizyczny
s.217-226,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Warzywnictwa, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
  • Katedra Warzywnictwa, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
  • [1] Cerda A.P.N. 1981. Tomato plant growth as affected by horizontally unequal osmotic concentrations in rockwool. Public. Proefst. voor Tuinbouw onder Glas, Naaldwijk 288: 189-197.
  • [2] Dobrzańska J., Dobrzański A. 1994. Papryka pod szkłem i folią. PWRiL, Warszawa: 85 ss.
  • [3] Golcz A. 1992. Wpływ nawożenia azotem na zmiany zawartości rozpuszczalnych form makroskładników w papryce odm. Poznańska Słodka. Roczn. AR Poznań 237: 21-27.
  • [4] Hoffmann E., Lenz E 1974. Die Photosyntheseraten und Kolhenhydratgehalte der Blatter bei fruchttragendem und nichtfruchttragenden Auberginen -und Erdbeerpflanzeen. Gartenbauwis 39: 539-547.
  • [5] Hoffmann M., Golcz A., Kozik E. 1984. Dynamika pobierania makroskładników przez Capsicum annuum odm. Poznańska Słodka, Remi, Długa z Mor uprawianych na nasiona. Roczn. AR Poznań 150: 27- 37.
  • [6] Malinowski D., Starck J.R. 1992. Influence of changes in potassium and calcium levels and the ratio of these elements in the nutrient solution on the growth and yield of paprika cultivated in mineral wool. Ann. Warsaw Agric. Univ. SGGW, Hortic. 16: 15-24.
  • [7] Miller C.H., Me Collum R.E., Claimon S. 1979. Relationships between growth of bell peppers and nutrient accumulation during ontogeny in field environment. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 104(6): 852-857.
  • [8] Nurzyński J. 1986. Plonowanie papryki w zależności od nawożenia azotowo-potasowego. Zesz. Nauk. AR Kraków 16: 63-71.
  • [9] Piskornik Z. 1988. Fizjologia roślin dla Wydz. Ogrodniczych. PWN, Warszawa: 420 ss.
  • [10] Sonneveld C., Straver N. 1989. Nutrient solutions for vegetables and flowers grown in water and substrates. Proefst. vor Tiunbouw onder Glas, Naaldwijk 288: 189-197.
  • [11] Starck R. 1983. Wpływ nawożenia na jakość produktów pochodzenia ogrodniczego. Mat. z Konf. SITO.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d1d65989-63f5-47e1-a60f-697abef9deb1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.