PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 03 | 4 |
Tytuł artykułu

Zmiany barwy jablek odwadnianych osmotycznie i nasycanych kwasem askorbinowym

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Changes of colour parameters of osmotically dehydrated and ascorbic acid saturated apples
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
EN
Wydawca
-
Rocznik
Tom
03
Numer
4
Opis fizyczny
http://www.npt.up-poznan.net/tom3/zeszyt4/art_120.pdf
Twórcy
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warszawa
autor
autor
Bibliografia
  • Abud-Archila M., VAzquez-Mandujano D.G., Ruiz-Cabrera M.A., Grajales-Lagunes A., Moscosa-SantillAn M., Ventura-Canseco L.M.C., Gutierrez-Miceli F.A., Dendooven L., 2008. Optimization of osmotic dehydration of yam bean (Pachyrhizus erosus) using an orthogonal experimental design. J. Food Eng. 84, 413-419.
  • Achnazarowa S.Ł, Kafarow W.W., 1982. Optymalizacja eksperymentu w chemii i technologii chemicznej. WN-T, Warszawa.
  • Alzamora S.M., Salvatori D., Tapia M.S., Lopez-Malo A., Welti Chanes J., Fito P., 2005. Novel functional foods from vegetable matrices impregnated with biologically active compounds. J. Food Eng. 67: 205-214.
  • Azoubel P.M., Murr F.E.X., 2003. Optimisation of osmotic dehydration of Cashew apple (Anacardium occidentale L.) in sugar solutions. Food Sci. Technol. Int. 9, 3: 427-433.
  • Biegańska-Marecik R., Czapski J., 2003. Porównanie przydatności odmian jabłek do produkcji plastrów o małym stopniu przetworzenia. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2, 2: 115-127.
  • Chiralt A., Fito P., 2003. Transport mechanisms in osmotic dehydration: the role of the structure. Food Sci. Technol. Int. 9, 3: 179-186.
  • Czapski J., Walkowiak-Tomczak D., 2008. Kinetics of anthocyanin colour changes during heating solutions of chockeberry, enocyanin and elderberry pigments. Acta Agrophys. 12, 3: 625-635.
  • Erbay Z., Icier F., 2009. Optimization of hot air drying of olive leaves using response surface methodology. J. Food Eng. 91: 533-541.
  • Falade K.O., Igbeka J.C., Ayanwuyi F.A., 2007. Kinetics of mass transfer, and colour changes during osmotic dehydration of watermelon. J. Food Eng. 80: 979-985.
  • Forni E., Sormani A., Scalise S., Torreggiani D., 1997. The influence of sugar composition on the colour stability of osmodehydrofrozen intermediate moisture apricots. Food Res. Int. 30, 2: 87-94.
  • Kowalska H., 2006. Owoce i warzywa jako żywność minimalnie przetworzona. Przem. Spoż. 6: 24-27, 31.
  • Kowalska H., Jadczak S., 2007. Odwadnianie osmotyczne jabłek w roztworze sacharozy i kwasu askorbinowego. Żywn. Nauka Techn. Jakość 3, 52: 119-127.
  • Kowalska H., Lenart A., 2003. Znaczenie wymiany masy w tworzeniu żywności nowej generacji. Post. Tech. Przetw. Spoż. 2: 12-17.
  • Krokida M.K., Maroulis Z.B., Saravacos G.D., 1991. The effect of the method of drying on the colour of dehydrated products. Int. J. Food Sci. Technol. 36: 53-59.
  • Lewicki P.P., Lenart A., 2007. Osmotic dehydration of fruit and vegetable. W: Handbook of industrial drying. Red. A.S. Mujumdar. Taylor & Francis, Boca Raton, FL: 665-669.
  • Marshall M.R., Kim J., Cheng-I. Wei, 2000. Enzymatic browning in fruits, vegetables and seafoods. ©FAO. [http://www.fao.org/AG/ags/agsi/ENZYMEFINAL/Enzymatic%20Browning. html].
  • Martin-Diana A.B, Rico D., Frias J.M., Barat J.M., Henehan G.T.M., Barry-Ryan C., 2007. Calcium for extending the shelf life of fresh whole and minimally processed fruits and vegetables: a review. Trends Food Sci. Technol. 18: 210-218.
  • Ravindra M.R., Chattopadhyay P.K., 2000. Optimisation of osmotic preconcentration and fluidised bed drying to produce dehydrated quick-cooking potato cubes. J. Food Eng. 44: 5-11.
  • Talens P., Martinez-Navarrete N., Fito P., Chiralt A., 2001. Changes in optical and mechanical properties during osmodehydrofreezing of kiwifruit. Innov. Food Sci. Emerg. Technol. 3: 191-199.
  • Walkowiak-Tomczak D., Czapski J., 2007. Colour changes of a preparation from red cabbage during storage in a model system. Food Chem. 104: 709-714.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d1d1ca87-c186-4a68-b806-d33b81e4e4d4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.