PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 52 |
Tytuł artykułu

Wplyw nawozenia azotem i dodatkow kiszonkarskich na sklad chemiczny i jakosc oraz stabilnosc tlenowa kiszonek z pszenzyta

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The effect on N-fertilization and silage additives on chemical composition, quality and aerobic stability of triticale silages
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Materiał badawczy stanowiły kiszonki z pszenżyta uprawianego bez nawożenia i nawożonego azotem w dawce 100 kg·ha⁻¹ (I czynnik doświadczalny), sporządzone bez dodatku (gr. kontrolna), z udziałem preparatu Neubacid-Sil P-liquid oraz z udziałem preparatu Neubacid-Sil C-liquid (II czynnik doświadczalny). W badaniach oznaczono skład chemiczny, jakość i stabilność tlenową kiszonek, a także wyliczono straty suchej masy i białka w czasie ich konserwacji. Kiszonki bez nawożenia azotowego charakteryzowały się w porównaniu z pszenżytem nawożonym azotem niższą zawartością białka ogólnego oraz nieco gorszą jakością. Dodatek preparatów kiszonkarskich polepszył skład chemiczny kiszonek i ich jakość, a także zmniejszył straty suchej masy i białka w czasie konserwacji. Najbardziej stabilne w warunkach tlenowych były kiszonki z dodatkiem Neubacid-Sil C-liquid.
EN
The experimental material were silages from triticale cultivated without or with N-fertilization at dose 100 kg·ha⁻¹ (1st experimental factor). The silages were made without any additive (control group), with Neubacid-Sil P-liquid additive and with Neubacid-Sil C-liquid additive (2nd experimental factor). The chemical composition, quality and aerobic stability of silages were determined as well as the losses of dry matter and protein during their preservation were calculated. Silages without N-fertilization were characterized by lower protein content and slightly worse quality in comparison with triticale fertilized with nitrogen. The addition of silage preservatives had positive effect on composition and quality of silages as well as decreased the losses of dry matter and protein during preservation. The most aerobic stable silages were triticale with Neubacid-Sil C- liquid additive.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
52
Opis fizyczny
s.47-43,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Akademia Rolnicza, Wroclaw
Bibliografia
  • Adesogan A.T., Salawu M.B.: 2004. Effect of applying formic acid, heterolactic bacteria or homo- lactic bacteria and heterolactic bacteria on the fermentation of bi-crop of peas and wheat. J. Sci. Food Agric., 84, 983-992.
  • AOAC: 1990. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, Virginia, USA.
  • Bodarski R.: 2000. Ocena krajowych preparatów bakteryjno-enzymatycznych stosowanych do kiszenia mieszanek koniczynowo-trawiastych. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., XLVI, 384, 7- 33.
  • DiRenzo D.B., Webb K.E, Jr., Brann D.E.: 1991. Spring nitrogen application: effect on yield and quality of barley silage. J. Prod. Agric., 4, 45-50.
  • Khorasani G.R., Okine E.K., Kennelly J.J., Helm J.H.: 1993. Effect of whole crop cereal grain silage substituted for alfalfa silage on performance of lactating dairy cows. J. Dairy Sci., 76. 3536-3546.
  • Kung L., Jr., Ranjit N.K.: 2001. The effect of Lactobacillus buchneri and other additives on the fermentation and aerobic stability of barley silage.
  • McKenzie R.H., Middleton A., Solberg E., DeMulder J., Najda H.: 1999. Optimizing barley silage production. Edmonton, AB, Canada: Alberta Agricultural Research Institute, Final Rep. 94M608.
  • Richter W.: 2003. Triticale-Ganzpflanzensilage (GPST), Gärsäureentwicklung, aerobe Stabilität und Mykotoxinreduktion. Aktuelles aus der Forschung zu Tierernährung. Bayerische Landesanstalt für Landwirtschsaft, Grub.
  • Spann B., Obermaier A., Maierhofer R.: 2002. Nährstoffverdaulichkeit von Ganzpflanzensilage (GPS) aus Triticale bei Rind und Schaf bei unterschiedlicher Schnitthöhe der Triticale. Gruber INFO 3/02, 17-20.
  • Weissbach F.: 1999. Consequences of grassland de-intensification on the ensilability and feeding value of herbage. Proceedings 9th International. Conference Forage Conservation. Research Institute of Animal Production Nitra, 22-32.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d19f285b-3507-4181-984b-c390fdcae405
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.