PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2009 | 55 | 1 |
Tytuł artykułu

Concentrations of trace elements and heavy metals at selected medicinal plants harvested in two vegetation periods

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Stezenie pierwiastkow sladowych oraz metali ciezkich w wybranych roslinach leczniczych pozyskiwanych z dwoch okresow wegetacyjnych
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Trace elements (Mn, Fe, Cu, and Zn) and heavy metals (Pb and Cd) contents were determined in leaves of medicinal plants: plantain (Plantago lanceolata), birch (Betula verrucosa) and herb of nettle (Urtica dioica) harvested in two vegetation periods: 2003 and 2004 in Branica Radzyńska (Lublin region), with the use of AAS technique. The lowest lead concentration was found in plantain leaves harvested in 2003 (0.56 mg∙kg-1 DM) and nettle herb from both periods (0.6–0.9 mg∙kg-1 DM. The highest lead contents, much exceeding permissible level of 2.0 mg∙kg-1 DM were recorded in birch leaves: 9.8 mg∙kg-1 DM in 2003 and 5.7 mg∙kg-1 DM in 2004. Nettle herbs harvested in 2004 and birch leaves collected in 2003 appeared to be largely contaminated with cadmium (0.43 mg∙kg-1 DM each), which was slightly beyond permissible limit (0.3 mg∙kg-1 DM). Trace elements contents as well as lead and cadmium depended on harvest date and plant species.
PL
Metodą atomowej spektrofotometrii absorpcyjnej (ASA) oznaczono zawartość pierwiastków śladowych: Mn, Fe, Cu, Zn oraz metali ciężkich: Pb, Cd w liściach roślin leczniczych: brzozy brodawkowatej (Betula verrucosa) i babki lancetowatej (Plantago lanceolata) oraz w zielu pokrzywy zwyczajnej (Urtica dioica). Materiał do badań pobrano w dwóch okresach wegetacyjnych: 2003 i 2004 w woj. lubelskim w miejscowości Branica Radzyńska. Najmniejszą koncentrację ołowiu stwierdzono w liściu babki zbieranym w 2003 roku (0,56 mg∙kg-1 s. m.) oraz w zielu pokrzywy pozyskiwanym w obu sezonach wegetacyjnych (0.6– 0.9 mg∙kg-1 s. m. Największą zawartość ołowiu, znacznie przekraczającą dopuszczalny poziom (2.0 mg∙kg-1 s. m.) odnotowano natomiast w liściu brzozy odpowiednio: 9,8 mg∙kg- 1 s. m. w 2003 r. i 5,7 mg∙kg-1 s.m w 2004 r. Najbardziej zanieczyszczone kadmem okazało się ziele pokrzywy zebrane w roku 2004: 0,43 mg∙kg-1 s. m. oraz liść brzozy zebrany w roku 2003: 0,43 mg∙kg-1 s. m., co nieznacznie przekraczało wartość dopuszczalną (0,3 mg∙kg-1 s. m). Zawartość pierwiastków śladowych oraz ołowiu i kadmu uzależniona była od terminu zbioru i gatunku rośliny.
Słowa kluczowe
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Tom
55
Numer
1
Opis fizyczny
p.22-28,ref.
Twórcy
  • University of Life Sciences, Akademicka 13, 20-934 Lublin, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • 1. Gorecki P. Plant materials in medicine and prophylaxis, feeding, and cosmetics. Herba Pol 2001; 2:85- 102.
  • 2. Ognik K, Sembratowicz I, Modzelewska-Banachiewicz B. Concentration of some elements and activity of anti-oxidation enzymes in turkey-hens fed with “Echinovit C” and 1,2,4-triazole derivative. J Elementol 2004; 9:445-9.
  • 3. Ognik K, Sembratowicz I. Influence of Biostymina and Bioaron C on some anti-oxidation and immune indices of turkey-hens’ blood. Pol J Environ Stud 2007; 16:209-12.
  • 4. Sembratowicz I, Ognik K, Truchliński J, Cendrowska M. Contents of minerals in blood serum and tissues of turkey-hens fed with Biostymine and Bioarone addition. J Elementol 2004; 9:743-8.
  • 5. Adamski R, Biegańska J. Studies upon chemicals in nettle (Urtica dioica L) leaves. Part I. Trace elements. Herba Pol 1980; 3:177.
  • 6. Grela E, Dzida K. Influence of the environment on mineral contents in selected herbs. Annal UMCS, EEE 2001; 9:159.
  • 7. Kołodziej B. Herbal materials as a rich source of minerals. Part II. Microelements. Wiad Ziel 1992; 8:6.
  • 8. Witoszyńska T, Jędryczko A. Medicinal plants as a natural source of microelements. Wiad Ziel 1994; 4:8.
  • 9. Krejpcio Z, Król E, Sionkowski S. Evaluation of heavy metals contents in spices and herbs available on the polish market. Polish J Environ Stud 2007; 16:97-100.
  • 10. Kabata-Pendias A, Pendias H. Bio-geochemistry of trace elements. Warszawa 1999.
  • 11. Dobrzański Z, Kołacz R, Bodak E. Heavy metals in animal’s environment. Med Wet 1996; 52:570-4.
  • 12. Kleszczewska E, Kaczorowski W. Positive and negative influences of heavy metals on human’s organism. Nickel and lead. Żywienie Człowieka i Metabolizm 2001; 28:370-7.
  • 13. Stolarska A, Przybulewska K. Influence of habitat conditions on bio-accumulation of selected microelements at Plantago major L. and Taraxacum officinale WEB., J Element 2004; 4: 775-84.
  • 14. Florczak J, Lasota W. Contents of Cu, Mn, Zn, Fe in herbs and herbal mixtures. Zesz Probl Post Nauk Roln 1996; 434:705.
  • 15. Mirosławski J, Wiechuła D, KwapulińskiI J, Rochel R, Loska K, Ciuba J. Occurrence of Pb, Cd, Mn, Ni, Co, Cr in selected medicinal plants species in Poland. Bromat Chem Toksykol 1995; 28:363.
  • 16. Jakubowski M, Trzcinka-Ochocka M, Raźniewska G. Biological screening of professional and environmental exposure to metals. OWIMP im. prof. J. Nofera, Łódź 2000.
  • 17. Turski R, Baran S. Degradation, protection, and renovation of soils. Lublin 1995.
  • 18. Commission Decree (WE) No 1881/2006 from 19.12.2006 on the highest permissible levels of some contaminants in foodstuff products. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L364/5.
  • 19. Commission Decree (WE) No 466/2001 from 8.03.2001 on the highest permissible levels of some contaminants in foodstuff products. Dziennik Urzędowy L077, 16/03/2001 P. 0001-0013
  • 20. Olędzka R, Szyszkowska E. Studies on elements in selected herb species and their extracts. Bromat Chem Toksykol 2000; 33:311.
  • 21. Baþgel S, Erdemoðlu S B. Determination of mineral and trace elements in some medicinal herbs and their infusions consumed in Turkey Sci Total Environ 2006; 359:82-9.
  • 22. Chan K. Some aspects of toxic contaminants in herbal medicines. Chemosphere 2003; 52:1361-71.
  • 23. Chizzola R, Michitsch H, Chlodwig F. Monitoring of metallic micronutrients and heavy metals in herbs, spices and medicinal plants from Austria. Eur Food Res Technol 2003; 216:407-11.
  • 24. Kalny P, Fijałek Z, Daszczuk A, Ostapczuk P. Determination of selected microelements in Polish herbs and their infusions. Sci Total Environ 2007; 381:99-104.
  • 25. Urbanek- Karłowska B, Wojciechowska- Mazurek M, Starska K. Evaluation of cadmium contents in selected groups of foodstuff. Med Pracy 1995; 46:57-69.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d18c9db6-a85c-486a-a9e7-f6bf8232c033
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.