EN
The aim of the present study was to establish the influence of raw and cooked (fresh and frozen) green cauliflower on some biochemical parameters (levels of total cholesterol, HDL, LDL and VLDL cholesterol and triacylglycerols) in rats. The experiment did not show any effect of cauliflower addition to diet on body weight of rats. The data indicated that AIN-93G diet containing 1% cholesterol increased the level of triacylglycerols and LDL + VLDL fractions in comparison with AIN-93 diet alone. Levels of total cholesterol were lower in animals fed the diet with addition of fresh cooked cauliflower as compared to rats given hypercholesterolemic diet with addition of raw vegetable.
PL
Celem pracy było określenie wpływu diety z dodatkiem kalafiora zielonego świeżego oraz gotowanego (świeżego i mrożonego) na wybrane parametry biochemiczne (poziom cholesterolu całkowitego, lipoprotein HDL, LDL i VLDL oraz triacylogliceroli) szczurów. W przeprowadzonym doświadczeniu nie stwierdzono istotnych zmian w przyrostach masy ciała szczurów. W surowicy krwi zwierząt żywionych dietą hipercholesterolemiczną (AIN-93G + 1% cholesterolu) oznaczono wyższy poziom triacylogliceroli oraz lipoprotein LDL+VLDL w porównaniu ze szczurami karmionymi standardową dietą AIN93-G. Niższy poziom cholesterolu całkowitego wykazano we krwi zwierząt żywionych dietą z udziałem kalafiora gotowanego (świeżego) w porównaniu do szczurów otrzymujących dietę hipercholesterolemiczną z dodatkiem warzywa surowego.