PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 58 | 1 |

Tytuł artykułu

Effect of addition of Romanesco type green cauliflower to diet on serum lipid profile in rats

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw diety z dodatkiem kalafiora zielonego typu Romanesco na profil lipidowy szczurow

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the present study was to establish the influence of raw and cooked (fresh and frozen) green cauliflower on some biochemical parameters (levels of total cholesterol, HDL, LDL and VLDL cholesterol and triacylglycerols) in rats. The experiment did not show any effect of cauliflower addition to diet on body weight of rats. The data indicated that AIN-93G diet containing 1% cholesterol increased the level of triacylglycerols and LDL + VLDL fractions in comparison with AIN-93 diet alone. Levels of total cholesterol were lower in animals fed the diet with addition of fresh cooked cauliflower as compared to rats given hypercholesterolemic diet with addition of raw vegetable.
PL
Celem pracy było określenie wpływu diety z dodatkiem kalafiora zielonego świeżego oraz gotowanego (świeżego i mrożonego) na wybrane parametry biochemiczne (poziom cholesterolu całkowitego, lipoprotein HDL, LDL i VLDL oraz triacylogliceroli) szczurów. W przeprowadzonym doświadczeniu nie stwierdzono istotnych zmian w przyrostach masy ciała szczurów. W surowicy krwi zwierząt żywionych dietą hipercholesterolemiczną (AIN-93G + 1% cholesterolu) oznaczono wyższy poziom triacylogliceroli oraz lipoprotein LDL+VLDL w porównaniu ze szczurami karmionymi standardową dietą AIN93-G. Niższy poziom cholesterolu całkowitego wykazano we krwi zwierząt żywionych dietą z udziałem kalafiora gotowanego (świeżego) w porównaniu do szczurów otrzymujących dietę hipercholesterolemiczną z dodatkiem warzywa surowego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

1

Opis fizyczny

p.119-123,ref.

Twórcy

  • The Agricultural University of Krakow, Balicka 122, 30-149 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Amin I., Norazaidah Y., Hainida E.K.I., Antioxidant activity and phenolic content of raw and blanched Amaranthus species. Food Chem., 2006, 94, 47-52.
  • 2. Broekmans W.M.R., Klöpping-Ketelaars I.A.A., Schuurman C.R.W.C., Verhagen H., van den Berg H., Kok F.J., van Poppel G., Fruits and vegetables increase plasma carotenoids and vitamins and decrease homocysteine in humans. J. Nutr., 2000, 130, 1578-1583.
  • 3. Cieślik E., Pisulewski P.M., Filipiak-Florkiewicz A., Leszczyńska T., Sikora E., Antioxidant potential of some cruciferae vegetables. Żyw. Człow. Metab., 2005, 32, suppl. 1, part II, 1093-1097 (in Polish; English abstract)
  • 4. Gajewski M., Evaluation of quality and storability of green cauliflower cultivars. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 1999, 466, 219-225 (in Polish; English abstract).
  • 5. Gorinstein S., Leontowicz H., Leontowicz M., Drzewiecki J., Najman K., Katrich E., Barasch D., Yamamoto K., Trakhtenberg S., Raw and boiled garlic enhances plasma antioxidant activity and improves plasma lipid metabolism in cholesterol-fed rats. Life Sci., 2006, 78, 655-663.
  • 6. Grajek W., Changes of antioxidative potential of plant material during processing and intestine digestion. Żywność, 2003, 4, 26‑35 (in Polish; English abstract).
  • 7. Grajek W., Przeciwutleniacze w żywości. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne. 2007, WNT, Warszawa, 151-171 (in Polish).
  • 8. Hunter K.J., Fletcher J.M., The antioxidant activity and composition of fresh, frozen, jarred and canned vegetables. Innovat. Food Sci. Emerg. Tech., 2002, 3, 399-406.
  • 9. Kostogrys R.B., Cieślik E., Pisulewski P.M., Filipiak-Florkiewicz A., The effect of dietary curry kale on serum lipid profile in laboratory rats. 2006, in: Proceedings 3rd International Conference on Polyphenols Applications in Nutrition and Health, ISANH, Malta, 2006, p. 96.
  • 10. Leontowicz H., Gorinstein S., Rojek A., Leontowicz M., Číž M., Soliwa-Fortuny R., Park Y., Jung S., Trakhtenberg S., Martin‑Bolesso O., Comparative content of bioactive compounds in apples, peaches and pears and their influence on lipids and antioxidant capacity in rats. J. Nutr. Biochem., 2002, 13, 603-610.
  • 11. Nicolle C., Cardinault N., Gueux E., Jaffrelo L., Rock E., Mazur A., Amouroux P., Rémésy C., Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat. Clin. Nutr., 2004, 23, 605-614.
  • 12. Rasmussen S.E., Frederiksen H., Struntze Krogholm K., Poulsen L., Dietary proanthocyanidins: occurrence, dietary intake, bioavailability, and protection against cardiovascular disease. Mol. Nutr. Res., 2005, 49, 159-174.
  • 13. Reeves P.G., Nielsen F.H., Fahey G.C., AIN-93 diets for laboratory rodents: Final Report of the American Institute of Nutrition Ad Hoc Writing Committee on the Reformulation of the AIN‑76A Rodent Diet. J. Nutr., 1993, 123, 1939-1951.
  • 14. Rumpel J., Uprawa kalafiorów. 2002,Wydawnictwo Hortpress sp. z o.o., Warszawa, 24-35 (in Polish).
  • 15. Rutkowska G., Cauliflower for freezing. Varieties and cultivation, Chłodnictwo, 1994, 4, 23-24 (in Polish).
  • 16. Wartanowicz M., Ziemlański Ś., The role of vitamin C (ascorbic amid) in human physiological and pathological processes. Żyw. Człow. Metab., 1992, 3, 193-204 (in Polish; English abstract).
  • 17. Yadav S.K., Sehgal S., Effect of home processing on ascorbic acid and β-carotene content of spinach and amaranth leaves. Plant Foods Human Nutr., 1995, 47, 125-131.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d14205fd-b757-431a-955f-3b3fa951bae7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.