PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |
Tytuł artykułu

Ocena wspolistnienia zywieniowych i metabolicznych czynnikow ryzyka w aspekcie chorob sercowo-naczyniowych

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
Evaluation the coexistence of nutritional and metabolic risk factors in cardiovascular disease
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Oceniono spożycie wybranych składników pokarmowych, parametry ntropometryczne i biochemiczne współistniejące u kobiet celem określenia ryzyka chorób sercowo- naczyniowych. Analizą czynnikową wykorzystano do określenia grup parametrów występujących wspólnie. Stwierdzono współistnienie żywieniowych i biochemicznych czynników ryzyka niedokrwiennej choroby serca (NCHS). Wyodrębnione grupy czynników ryzyka tworzyły parametry charakteryzujące otłuszczenie ciała, profil metaboliczny oraz związane były z wielkością spożycia składników pokarmowych. Przeprowadzone badania dają podstawę zindywidualizowania postępowania interwencyjnego dostosowanego do potrzeb badanej populacji, celem ograniczenia niekorzystnych trendów chorób naczyniowych.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
38
Numer
Opis fizyczny
s.45-49,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d13168fb-d1b4-40fc-b7ce-cf177cf9e96e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.