PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2010 | 3 |
Tytuł artykułu

Aktualna sytuacja zywnosciowa swiata

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
EN
The word's present food situation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Autor dokonuje przeglądu aktualnej sytuacji żywnościowej świata, a zwłaszcza w kontekście zmian demograficznych. Pomimo znaczącego wzrostu produkcji rolniczej w skali globalnej z jednej strony, a znaczącym ograniczeniem względnego przyrostu naturalnego ludności świata, liczba ludności głodującej i niedożywionej wyrażana w liczbach bezwzględnych nie ulega zmniejszeniu. Wprawdzie udział procentowy ludności niedożywionej w ostatnim półwieczu zmniejszył się o połowę i wynosi obecnie około 15% ludności świata, ale nadal liczba ludzi głodujących i niedożywionych przekracza 800 mln i nie ulega zmniejszeniu. W wyniku szczegółowej analizy regionalnej i grupy krajów, w których skala głodu i niedożywienia jest największa, sformułowano pogląd, że główne przyczyny zjawisk głodu i niedożywienia nie wynikają z warunków przyrodniczo-technicznych, lecz są nimi wojny, konflikty plemienne i wewnętrzne, a także egoizm, nienawiść i ksenofobia, które prowadzą do korupcji i dążenia do dominacji jednych ludzi nad innymi.
EN
The main content of the paper is a broad analysis of the present state of and changes in agricultural and food production. The level, structure and distribution of food production throughout the world, in individual regions and selected countries in the context of malnutrition and efforts to limit the phenomenon of hunger are the main themes of the author˘s considerations.
Wydawca
-
Czasopismo
Rocznik
Numer
3
Opis fizyczny
s.107-117,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk, Warszawa
Bibliografia
  • Assessment of the World Food Security Situation CFS 2004/2, Rome 20–23.08.2004.
  • Global Hunger Index, 2008. The Challenge of Hunger, Bonn – Washington D.C. – Dublin.
  • Gospodarka rolno-żywnościowa świata, 1987. Red. J. Górecki. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Górecki J., 1987: Problem rolnictwa światowego. LSW, Warszawa.
  • Górecki J., 2004: Zagrożenie niedożywienia i braku żywności a produkcja rolnicza na świecie.W: Wybrane problemy nauki o żywieniu człowieka u progu XXI wieku. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Gulbicka B., 2009: Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.
  • McNamara R.S., 1977: Wykład w Massachusets Institute of Technology. Cambridge – Massachusets.
  • Sachs J., 2006: Koniec z nędzą. Zadanie dla naszego pokolenia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Statistical Yearbook 2007–2008, 2009. Statistical Division FAO, Rome.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d11d256e-9bde-4bd7-a55f-38968fdf140c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.