PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 07 |
Tytuł artykułu

Zastosowanie biosensorow w analizie srodkow spozywczych. Czesc II. Rynek biosensorow

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Podano szacunkowy stan rynku biosensorów. Przedstawiono przykłady biosensorów znajdujących sie w sprzedaży. Omówiono przykłady zastosowania elektrod enzymatycznych w analizie żywności do oznaczania cukrów, alkoholu, mleczanów, amin i innych. Podano przykłady zastosowania techniki SPR do oznaczania mniejszościowych składników żywności. Pokrótce opisano konstrukcje i zastosowanie „sztucznego nosa".
EN
The state of biosensor market was assayed in the paper. The examples of commercial biosensors were given. The examples of application of enzymatic electrodes to assay sugars, alcohol, lactate, amines and other chemicals in food were discussed. The application of SPR technique in assay of minor constituents of food was presented. The construction and application of „ artificial nose " was briefly discussed.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
53
Numer
07
Opis fizyczny
s.35-36,51
Twórcy
autor
  • Politechnika Lodzka, ul.ks.I.Skorupki 6-8, 90-924 Lodz
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d0fe1b3a-2d12-438a-aadb-eed62ef11d2b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.