PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 46 | 02 |
Tytuł artykułu

Optymalizacja jakości żywności

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Artykuł wskazuje, jak kształtowana jest jakość żywności na poszczególnych etapach drogi, od rolnictwa przez przetwórstwo i proces kulinarny do talerza konsumenta. Zaproponowano własny oryginalny model optymalizacji jakości, tak w całym procesie kulinarnym,jak i w jego najważniejszym (krytycznym) etapie. Elementami tego modelu optymalizacji jakości są: wartość odżywcza, jakość organoleptyczna oraz poziom skażeń i zanieczyszczeń. Omówiony jest również wpływ ustawodawstwa żywnościowego i aktualnych poglądów żywieniowców na jakość.
EN
The article shows how each phase of food chain (agriculture, food processing, culinary preparation) affects food quality and presents an original model for optimization of dish quality in whole culinary process and in the critical stage of this process. Nutritional value sensory quality and safety (contaminants) are the elements to be optimized in this model. The effect of food legislation and nutritional knowledge or perception of food quality are being discussed.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
46
Numer
02
Opis fizyczny
s.32-37,rys.
Twórcy
autor
  • OBR Gastromasz,ul.Gdanska 134,85-021 Bydgoszcz
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d0fb131e-520b-495c-b188-a8e260ec18f6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.