PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 04 | 3-4 |
Tytuł artykułu

Akumulacja Ca, Zn i N ogólnego w częściach nadziemnych papryki ostrej traktowanej etefonem

Autorzy
Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Badania przeprowadzono w celu określenia zmian w akumulacji N i Zn w częściach nadziemnych papryki ostrej Capsicum annuum L. odmiana Bronowicka ostra, traktowanej etefonem w fazie rozsady. Analiza zawartości azotu ogólnego i cynku w liściach, łodygach i owocach była prowadzona na początku kwitnienia, 20, 30, 45 i 60 dni po kwitnieniu. Otrzymane wyniki wykazały wysoką korelację między zawartością N i Zn w liściach i łodygach ostrej papryki (0,865 dla liści i 0,784 dl łodyg). Obie te części najwięcej N i Zn akumulowały w fazie kwitnienia, następnie ich ilość stopniowo się obniżała osiągając minimum w fazie dojrzewania owoców. Akumulacja Ca w owocach papryki ostrej była najwyższa - 30 dni, N-45 dni, a Zn w czerwonych owocach 60 dni po kwitnieniu. Wpływ traktowania rozsady papryki ostrej etefonem na akumulację N był szczególnie widoczny w łodygach, gdzie rośliny zawierały więcej azotu niż kontrola. Istotne różnice wy w fazach wzrostu elongacyjnego łodyg.
EN
The study was undertaken in order to determine the changes in N, Ca and Zn accumulation in overground parts of hot pepper Capsicum annuum L. c.v. Bronowicka ostra treated with ethephon the stage of seedlings. Analysis of total nitrogen and zinc content in leaves, stems and fruits was conducted at the begining of flowering, 20, and 60 days after flowering. The results have shown a high correlation between N and Zn content in the leaves and stems of hot pepper (0.865 for leaves and 0.784 for stems). Both leaves and stems accumulated the highest amounts of N and Zn in the stage flowering wering then their amounts gradually decreased reaching minimum in the stage of fruit ripending. The highest content of Ca in fruits of hot pepper was on day 30, N on 45 and Zn on day 60 after flowering. The effect of treating hot pepper seedlings with ethephon on accumulation of N was especially evident in stems, in which the contained more nitrogen than control plants. Significant differences occurred in the stage elongative growth of the stem.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
04
Numer
3-4
Opis fizyczny
s.526-530,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza, 20-934 Lublin, ul.Akademicka 13
Bibliografia
  • Batal K.M., Granberry D.M.: Effects of growth regulators on ripening and abscission of pimento and pepper fruit. HortScience (1982) 17, (944-946).
  • Buczkowska H.: Wpływ uszczykiwania rozsady i cięcia roślin na plonowanie papryki słodkiej w nieogrzewanym tunelu foliowym. Zesz.Nauk AR w Krakowie Ogrodnictwo. (1986)211 (41-53).
  • Conrad R.S., Sundstrom F.J.: Calcium and ethephon effects on tabasco pepper leaf and fruit retention and fruit color development. J.Amer.Soc.Hort.Sci. (1987) 112; (424-426).
  • Miller C.H., McCollum R.E., Claimon S.: Relationship during growth of bell pepper (Capsicum annuum L.) and nutrient accumulation during ontogeny in yield environments. J.Amer.Soc.Hort.Sci. (1979) 104, (882-887).
  • Perucka I., Bubicz M.: Influence of ethepon applied before harvesting on vitamin C, reducing sugars, protein and carotenoids content in fruits of sweet pepper PCR (Capsicum annuum L.). Acta Agrobot., (1990) 43, (5-9).
  • Perucka I.: Effect of 2-chloroethylphosphonic acid on phenylalanine ammonia lease activity
  • and formation of capsaicinoids in placenta of hot pepper fruits. A. P.P. (1996). 18, 1, (7-12).
  • Polar E.: Variations in zinc content of subcellular fractions from young and old, roots, stems and leaves of broad beans (Vicia faba). Physiol. Plant. (1976) 38, (159-165).
  • Suge H., Takahashi H., Arita S., Takaki H.: Gibberellin relationships in zinc - deficient plants. Plant Cell Physiol, (1986) 27, (1005-1012).
  • Tretyn A., Kendrick R.E., Wagner G.: The role (s) of calcium in phytohormone action. Photochem. Photobiol. (1991 a) 54, (1135-1155).
  • Sundstrom F.J., Thomas C.H., Edward R.L., Baskin G.L.: Influence of N and plant spacing on mechanically harvested Tabasco pepper. J.Amer. Soc.Hort.Sci. (1984) 109, (642-645).
  • Yamaguchi M., Chu C.W., Yang S.F.: The fate of 14C (2-chloroethyl) - phosphonic acid summer squash, cucumber and tomato. J. Amer. Soc. Hort. Sei. (1971) 96, (106-109).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-d0697d9e-9707-48dc-b9d3-8a0d80e88e7b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.