PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 2 |

Tytuł artykułu

Application of Raman spectroscopy to study the high pressure effect on the secondary structure of bean [Phaseolus vulgaris] and pea [Pisum sativum] proteins

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie spektroskopii Ramana do badania wplywu wysokich cisnien na drugorzedowa strukture bialek fasoli [Phaseolus vulgaris] i grochu [Pisum sativum]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of high pressure on the secondary structure of bean and pea proteins was studied using Raman spectroscopy. The proteins were pressurized at 300 and 600 MPa. Raman spectra were obtained for samples both in the solid state and dissolved in D20. The results indicated that the contributions of unordered structure in pressurized proteins increased at the expense of the contributions of the α-helix and β-structure. High pressure denaturation produced more changes in β-structure of pea proteins than bean proteins. Intensity analysis of band at 853 and 828 cm-1 showed that the residues of tyrosine were buried in the pressurized bean proteins, whereas in pea proteins the residues of tyrosine were exposed on the surface of protein molecules by high pressure. The results indicated that upon pressure processing the proteins of bean and pea folded and unfolded respectively. The Raman spectra of bean proteins in solid state revealed differences in comparison with the proteins solution in D2O. These changes were observed in the intensity of the bands in the region of 1000 to 1350 cm1. The extent of changes in the secondary structure of proteins in the solid state was smaller in comparison with the deuterated samples after denaturation by high pressure.
PL
Badano przy użyciu spektroskopii Ramana wpływ wysokich ciśnień na drugorzędową strukturę białek fasoli i grochu. Białka rozpuszczone w D20 poddawano presuryzacji przy 300 i 600 MPa. Pod wpływem presuryzacji następowało obniżenie udziału α-helisy i β-struktury а zwiększenie udziału struktury nieuporządkowanej (tab. 1). Wysokie ciśnienie wywoływały większe zmiany w β-strukturze białek grochu niż w białkach fasoli. Analiza pasm przy 853 cm-1 i 828 cm-1, pochodzących z rezonansu Fermiego, wykazała, że w białku fasoli tyrozyna jest ukrywana w łańcuchu polipeptydowym a w białku grochu eksponowana na zewnątrz (tab. 4). Widma Ramana białek fasoli poddawanych ciśnieniom w stanie stałym różniły się od danych uzyskanych z białek rozpuszczonych w D2O (rys. 1). Presuryzacja białek fasoli w stanie stałym wywoływała mniejsze zmiany w strukturze drugorzędowej niż w białku presuryzowanym w D2O (tab. 3).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

2

Opis fizyczny

s.275-284,wykr.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Rakowiecka 26-30, 02-528 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-d02979c4-3345-4f32-af4a-26f59362bf98
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.