PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 3 |
Tytuł artykułu

Studies on edible glues and thickeners. II. Quarternary saccharide-apple pectin-polysaccharide-water systems

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
PL
Badania nad jadalnymi klejami i zagestnikami. II. Czteroskladnikowe uklady sacharyd-pektyna jablkowa-polisacharyd-woda
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Badano lepkość wodnych roztworów sacharozy, dekstryny, pektyny jabłkowej, amylopektyny i skrobi oraz ich czteroskładnikowych mieszanin. Wykazano, że pektynę jabłkową, skrobię ziemniaczaną i amylopektynę można wzajemnie zastępować w tych mieszaninach bez większego wpływu na lepkość takich mieszanin (Rys. 1 i 2). Może to mieć znaczenie przy modyfikowaniu właściwości funkcjonalnych artykułów spożywczych, w których dany składnik z pewnych powodów byłby niepożądany. Wpływ stężenia polisacharydu na lepkość roztworu zależy przede wszystkim od ciężaru cząsteczkowego polisacharydu, a w następnej kolejności od kształtu agregatów w roztworze. Znaczenie tych czynników przedstawiono w formie matematycznej (Równ. 1). W równaniu tym współczynniki Ξ i ξ odzwierciedlają odpowiednio rolę obu tych czynników. Wyznaczone wartości tych współczynników podaje Tablica 1. pH nie ma większego wpływu na lepkość takich mieszanin (Rys. З i 4).
PL
Viscosities of aqueous solutions of sucrose, dextrin, apple pectin, amylopectin, and starch as well as their ternary mixtures were studied. It was shown that apple pectin, starch, and amylopectin could be used as co-thickeners, i.e. apple pectin in solutions could be replaced by either starch or amylopectin without any significant viscosity reduction of such ternary mixtures. The effect of the polysaccharide concentration on the solution viscosity seems to be controlled first of all by the molecular weight of polysaccharide and, then, by the shape of polysaccharide aggregates in the solution. The significance of these factors is discussed in terms of a mathematical function for which parameters were determined.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
3
Opis fizyczny
s.401-406,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
  • Akademia Rolnicza, al.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow
autor
autor
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-cfc9ed77-74d5-4d63-9925-0075f53bd40b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.