PL
W doświadczeniu mikropoletkowym badano wpływ terminu zbioru na zawartość estrogennych izoflawonów w liściach sześciu odmian i jednego rodu hodowlanego koniczyny czerwonej. Stwierdzono, że w pierwszym pokosie zawartość tych związków jest taka sama przy zbiorze w fazie pąkowania jak i w fazie kwitnienia. W drugim pokosie poziom formononetyny, biochaniny A i pratenseiny jest wyższy, natomiast poziom daidzeiny i genisteiny niższy niż w pierwszym pokosie. Termin zbioru pierwszego pokosu może nieznacznie wpływać na zawartość izoflawonów w drugim pokosie. Odmiany tetraploidalne nagromadzają więcej izoflawonów niż diploidalne.
EN
Influence of the harvest term of red clover on content of five isoflavones in leaves was examined in microfields experiment. It was found that the content of these compounds in leaves of red clover collected in flowering stage was the same as in clover collected in the budding stage, in the first cut. In the second cut the isoflavone content was determined by phase of plant development. The level of formononetin, biochanin A and pratensein in the second cut was higher than in the first cut, but the content of daidzein and genistein was lower. The cutting date of the first cut can influence on the isoflavone content at the second cut. Tetraploid varieties acumulated more isoflavones than diploid varieties.