PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 3 |

Tytuł artykułu

Perspektywy i tendencje rozwoju produkcji zywnosci gerodietetycznej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono niektóre zagadnienia dotyczące problematyki żywności funkcjonalnej o właściwościach gerodietetycznych. Na tle obserwowanych tendencji demograficznych w zakresie powiększania się populacji ludzi starszych wskazano na wagę i znaczenie problemów stojących przed współczesną gerodietetyką. Dokonano również przeglądu najważniejszych substancji o właściwościach geroprotektorowych oraz scharakteryzowano, w przekroju branżowym, ten nowy segment rynku, jakim jest żywności dla osób starszych.
EN
In the paper some problems pertaining to functional food with gerodietetic properties are presented. Considering the observed demographic tendency, which as regards the population of elderly people is on the rise, the significance of the problems which modern gerodietetics faces is shown. A survey of the most important additives with geroprotective properties is made and the new market section, which the food products for elderly people make, is characterized by industrial branches.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3

Opis fizyczny

s.31-41,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna, ul.Komandorska 118/120, Wroclaw

Bibliografia

  • [1] Antosiewicz I., Moroz A.: Żywność prozdrowotna, Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia, 3 (37), 1997,6.
  • [2] Borek-Wojciechowska R. Witamina C w jogurtach z mleka koziego, Materiały Konferencji „Żywność funkcjonalna”, PTTŻ, Kraków 1999, 39.
  • [3] Brzosko W., Mińkowski K.: Mleko spożywcze modyfikowane, Materiały Konferencji „Żywność funkcjonalna”, PTTŻ, Kraków 1999, 43
  • [4] Burłakoba E.B.: Bioantioksidanty v łuczevom porażenii złakaczestvennom roste, Tezy, Naucznaja Dokładka, 210, 1985, 12.
  • [5] Celejowa I. Jakie tłuszcze spożywać?, Przegląd Zielarski, 14, 1996, 6.
  • [6] Frolkis V.V., Muradin H.K.: Starenije, evolucija, prodlenije żyzni, Naukova Dumka, Kijev 1992.
  • [7] Gambuś H., Borowiec F., Gambuś F., Zając T., Nowotna A.: Zdrowotne aspekty chleba z dodatkiem siemienia lnu oleistego, Mat. Konf. „Żywność funkcjonalna”, PTTŻ, Kraków 1999, 58.
  • [8] Garncarek B., Garncarek Z., Szołtysek K., Ziobrowski J.: Patent PRL 137 922 z dnia 1987- 05-30, Sposób otrzymywania trwałego preparatu do barwienia i witaminizowania produktów mleczarskich.
  • [9] Garncarek B., Garncarek Z., Ziobrowski J. Patent PRL 133 342 z dnia 1984-07-16, Sposób wytwarzania trwałego preparatu karotenoidowego.
  • [10] Grigorov J.G, Kozlovskaja S.G.: Pitanije i fenomen dołgoletija, Znanije, Kijev 1997.
  • [11] Grigorov J.G., Kozlovskaja S.G Pitanije pośle szestidiesati, Znanije, Kijev 1988.
  • [12] Hamm M.: Warzywa i owoce - samo zdrowie, J & BF, Warszawa 1996.
  • [13] Holford P.: Smak zdrowia - zasady prawidłowego odżywiania, Świat Książki, Warszawa 1999.
  • [14] Krygier K.: Żywność funkcjonalna - produkty tłuszczowe, Mat. Konf. „Żywność funkcjonalna”, PTTŻ, Kraków 1999, 25.
  • [15] Liebold G.: Enzymy - lekarstwo przyszłości, Oficyna Wydawnicza SPAR, Warszawa 1997.
  • [16] Macura R.: Współczesne koncentraty witaminowe, Mat. Konf. „Żywność funkcjonalna”, PTTŻ, Kraków 1999, 27.
  • [17] Mindeila E.: Biblia witamin, Wiedza i życie, Warszawa 1993.
  • [18] O ’Donell C.D.: Fast - Forward into Functional Foods. Prepared Foods, June, 1995, 38.
  • [19] Oramus M., Pietkiwicz B.: Siwe włosy ludzkości, Polityka 20/2001.
  • [20] Praca zbiorowa pod red. J.Gawęckiego: Prawda o tłuszczach, Warszawa 1997.
  • [21] Praca zbiorowa pod red. Z. E. Sikorskiego Z.: Chemia żywności, WNT, Warszawa 2000.
  • [22] Przewodnik US Pharmacopeia : Witaminy i mikroelementy, Prószyński i S-ka, Warszawa 1998.
  • [23] Rożnowska K.: Witaminy i biopierwiastki, Agencja Wydawniczo-Usługowa “Emilia”, Kraków 1997.
  • [24] Rutkowski A. “Żywność funkcjonalna - dodatki - biznes”, Mat. Konf. „Żywność funkcjonalna”, PTTŻ, Kraków 1999,29.
  • [25] Shinohara K.: Functional Foods for Specific Health Use - the Needs for Data, National Food Reasearch Institute, MAFF, Tsubaki, Ibaraki, Japan 1992.
  • [26] Sikorski Z.; Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności, WNT, Warszawa 1994.
  • [27] Stec W. J.: Perspektywy biotechnologii - referat plenarny, I Kongres Biotechnologii, Wroclaw 1999.
  • [28] Szołtysek K: Gerodietetyczny napój mleczny, Zgłoszenie patentowe P-321 481 z dnia 1997-08-04.
  • [29] Szołtysek K., Czagarowski A.: Technologiczne aspekty otrzymywania napoju mlecznego dla ludzi w wieku starszym, Przeg. Mlecz., 9,1998, 320.
  • [30] Szołtysek K., Garncarek B., Garncarek Z.: Zastosowanie niektórych geroprotektorów w produkcji napojów mlecznych nowej generacji, Mat. Konf. Nauk. PTTŻ i Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności AR w Poznaniu „Ograniczenie stosowania dodatków do żywności - za i przeciw”. Sielinko/k Poznania 1998.
  • [31] Thurow L.:The Future of Capitalism - How Today's Economic Forces Shape Tomorrow's World, William Morrow Press www.mitpress.mit.edu/bookstore/authors/thurow.html
  • [32] Twardowski T.: Społeczne i prawne aspekty biotechnologii, Wyd. Politechniki Łódzkiej 1996.
  • [33] Tyszkiewicz I.: Terminologia żywności specjalnego przeznaczenia, Mat. Konf. „Żywność dietetyczna i niskokaloryczna”, Łódź 1996, 6.
  • [34] Worach-Kardas H.: Jak długo będziemy żyć. GUS prognozuje do 2020 roku, Zdrowa Żywność, Zdrowy Styl Życia, 3 (37), 1997, 4.
  • [35] Ziemlański Ś., Budzyńska -Topolewska J.: Żywienie a starość. Cz.I. Rola czynnika żywieniowego (energia, białko, tłuszcze, węglowodany) w procesie starzenia się organizmu, Żyw. Człow. Metab., 21 (3), 1994, 253.
  • [36] Ziemlański Ś.: Patofizjologia procesu starzenia się ustroju ze szczególnym uwzględnieniem zapotrzebowania na składniki pokarmowe, Mat. Konf. „Żywienie ludzi starszych w gospodarce rynkowej”, Warszawa 1995, 1.
  • [37] Ziemlański Ś., Budzyńska -Topolewska J.: Żywienie a starość .cz.II Rola witamin i składników mineralnych w procesie starzenia się organizmu, Żyw. Człow. Metab., 21 (4), 1994, 360.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cf40ae18-151c-4b80-ba9e-f6c2de6b89a2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.