PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 02 | 1 |

Tytuł artykułu

Chemical composition and biological activity of oat seeds new lines in relation to agro-environmental factors in 1997-1999

Warianty tytułu

PL
Skład chemiczny i aktywności biologiczne ziarna owsa nowych rodów w odniesieniu do warunków glebowo-klimatycznych w latach 1997-1999

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Four spring oat seeds new lines harvested between 1997 to 1999 years were characterized by basic chemical composition and biological activities in relation to agroenvironmental factors such as fertilisation, precipitation and air temperature. Ash content, fat and reducing sugars as well as the level of extractable proteins, amylolytic and inhibitory activities tested against bovine pancreas trypsin and a-amylases of mammalian and insect origin were strongly affected by agro-environmental conditions which prevailed during the new oat lines growth. In three consecutive years of grain harvest the moisture and crude protein were also affected, however less by agro-environmental condition. The oat line CHD 1296 (registered as Hetman variety in 1999) showed quite stabile and high crude protein content over 13%, irrespective of different agro-environmental conditions during three consecutive years of growth.
PL
Ziarno owsa czterech nowych rodów, zebrane w latach 1997-1999 scharakteryzowano pod względem podstawowego składu chemicznego i aktywności biologicznych w odniesieniu do warunków glebowo-klimatycznych, takich jak nawożenie, opady atmosferyczne i średnie miesięczne temperatury. Zawartość popiołu, tłuszczu, cukrów redukujących, ilość białek wyekstrahowanych, aktywność amylolityczna oraz inhibitorowa wobec trypsyny wołowej, jak też a-amylaz ssaków i owadów ulegała zmianom pod wpływem zmiennych warunków glebowo-klimatycznych panujących w różnych latach zbiorów. Wilgotność ziarna i zawartość białka ogólnego w badanych rodach owsa podlegała mniejszej zmienności pod wpływem warunków glebowo-klimatycznych. Ród owsa CHD 1296 (zarejestrowany w 1999 roku jako odmiana ‘Hetman’) odznaczał się stabilną i wysoką zawartością białka, powyżej 13%, niezależnie od różnych warunków glebowo-klimatycznych panujących w trzech kolejnych latach zbiorów.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

1

Opis fizyczny

p.5-20,fig.

Twórcy

  • Agricultural University of Poznan, Mazowiecka 48, 60-623 Poznan, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Ambekar S.S., Patii S.C., Giri A.P., Kachole M.S., 1996. Proteinaceous inhibitors of trypsin and of amylases in developing and germinating seeds of pigeon pea (Cajanus cajan (L) Millsp). J. Sci. Food Agric. 72, 57-62.
  • Andrzejczuk-Hybel J., 1995. Białkowe inhibitory alfa-amylazy ziarniaków zbóż. Wiad. Bot. 39, 3/4, 59-68.
  • Baker J.E., Woo S.M., Throne J.E., Finney P.L., 1991. Correlation of alpha-amylase inhibitor content in Eastern Soft wheats with development parameters of the rice weevil (Coleoptera: Curculionidae). Environ. Entomol. 20, 53-60.
  • Bartniak M., Rothkaehl J., 1997. Owies - zboże warte zainteresowania. Przem. Spoź. 38, 17-19, 38.
  • Bernfeld O., 1955. Amylases, alpha and beta. In: Methods in Enzymology. Eds. S.O. Colowick and N.O. Kaplan, Vol. 1, Academic Press New York, 149-158.
  • Doehlert D.C., McMullen M.S., 2000. Genotypic and environmental effects on oat milling characteristics and groat hardness. Cereal Chem. 77, 148-154.
  • Dolatowski Z.J., Stasiak D.M., Pisarek, S., 2002. Wpływ obróbki hydrotermicznej ziarna owsa na jego wybrane właściwości fizyczne. Acta Sci. Pol. Technol. Alimentaria, 1, 91-102.
  • Gąsiorowski H., Klockiewicz-Kamińska E., Chalcarz A., Górecka D., 1997. Charakterystyka polskiego owsa (part 1). Przegl. Zboż-Młyn. Biuletyn Zakładu Technologii Zbóż AR Poznań 6, 23-27.
  • Givens D.I., Davies T.W., Laverick R.M., 2000. Dietary fibre fractions in hulled and naked winter oat grain: effects of cultivar and various agronomic factors. J. Sci. Food Agric. 80, 491- 496.
  • Górecka D., Stachowiak J., 2002. Sorption of copper, zinc and cobalt by oat and oat products. Nahrung/Food 46, 96-99.
  • Gwal H.B., Tiwari R.J., Jain R.C., Prajapati P.S., 199.9. Effect of different levels of fertiliser on growth, yield and quality of latesown wheat. RAICHS Newsletter 18, 42-43.
  • Hostettler F.B., Denel H., 1951. Uber Die Reduktion Der 3,5-DNS Durch Zuker. Helv. CIANN Acta, 34,2132.
  • Humphreys D.G., Smith D.L., Mather D.E., 1994. Nitrogen fertiliser and seeding date induced changes in protein, oil and (3-glucan contents of four oat cultivars. J. Cereal Sci. 20, 283-290.
  • Isaac J., Hrimat N.Sh., 1999. Agronomic and economic characteristics of improved wheat cultivars under rainfed conditions in the Southern West Bank. RACHIS Newsletter 18, 4-11.
  • Jamal M., Nazir M.S., Shah S.H., Ahmed N., 1996. Varietal response of wheat to water stress at different growth stages. III. Effect on grain yield, straw yield, harvest index and protein content in grain. RACHIS Newsletter 15, 38-45.
  • Johansson E., Svensson G., 1998. Variation in bread-making quality: Effect of weather parameters on protein concentration and quality in some Swedish wheat cultivars grown during the period 1975-1996. J. Sci. Food Agric. 78, 109-118.
  • Kent N.L., 1975. Oats: Processing, nutritional attributes, technological uses. In: Technology of cereals. Pergamon Press Oxford, 241-255.
  • Kuśnierz R., Warchalewski J.R., Gralik J., 1999. Further characteristic of albumin proteins of the new lines of cereal seeds harvested in 1997. Sci. Pap. Agric. Univ. Poznan. Food Sci. Tech- nol. 3, 47-57.
  • Lowry O.H.. Rosenbrough N.J., Farr A.L., Randall R.J., 1951. Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 193, 265-275.
  • Mikola M., Mikkonen A., 1999. Occurrence and stabilities of oat trypsin and chymotrypsin inhibitors. J. Cereal Sci. 30, 227-235.
  • Namoto M., Narahashi Y., 1959. A proteolytic enzyme of Streptomyces griseus. Purification of protease of Streptomyces griseus. J. Biochem. 46, 653.
  • Oomah B.D., 1983. Baking and related properties of wheat-oat composite flours. Cereal Chem. 60, 220-225.
  • Oscarsson M., Andersson R., Aman P., Olofsson S., Jonsson A., 1998. Effect of cultivar, nitrogen fertilisation rate and environment on yield and grain quality of barley. J. Sci. Food Agric. 78, 359-366.
  • Owies chemia i technologia. 1995. Ed. H. Gąsiorowski. PWRiL Poznań, 1-180.
  • Piasecka-Kwiatkowska D., 1999. Rola rodzimych inhibitorów enzymów hydrolitycznych w kształtowaniu odporności ziarna zbóż o zróżnicowanej jakości na owadzie szkodniki magazynowe. PhD Thesis, Agricultural University of Poznań.
  • Piasecka-Kwiatkowska D., Warchalewski J.R., 2000 a. Zbożowe inhibitory enzymów hydrolitycznych i ich znaczenie. Part I. Białkowe inhibitory alfa-amylaz. Żywn. Nauka Technol. Jakość 23, 110-119.
  • Piasecka-Kwiatkowska D., Warchalewski J.R., 2000 b. Zbożowe inhibitory enzymów hydrolitycznych i ich znaczenie. Part II. Białkowe inhibitory proteinaz. Żywn. Nauka Technol. Jakość 24, 33-38.
  • Robert L.S., Matlashewski G.J., Adeli K., Nozzolillo C. Altosaar I., 1983. Electrophoretic and developmental characterization of oat (Avena sativa L.) globulins in cultivars of different protein content. Cereal Chem. 60, 231-234.
  • Warchalewski J.R., 1983. Present-day studies on cereals protein nature alpha-amylase inhibitors. Nahrung/Food 27, 103-117.
  • Warchalewski J.R., 1987. Purification and characteristics of an endogenous oc-amylase and trypsin inhibitor from wheat seeds. Nahrung/Food 31, 1015-1031.
  • Warchalewski J.R., Gralik J., Winiecki Z., Nawrot J., Piasecka-Kwiatkowska D., 2002. The effect of wheat a-amylase inhibitors incorporated into wheat-based artificial diets on development of Sitophilus granarius L., Tribolium confusum Duv., and Ephestia kuehniella Zell. J. Appl. Entomol. 126, 161-168.
  • Warchalewski J.R., Kuśnierz R., Piasecka-Kwiatkowska D., Klockiewicz-Kamińska E., Madaj D., Gralik J., 1998. Quantitative determination of antiamylolytic and antiproteolytic activities as well as gluten content in new lines of cereal seeds. Sci. Pap. Agric. Univ. Poznan, Food Sci. Technol. 2, 49-59.
  • Warchalewski J.R., Madaj D., Skupin J., 1989. The varietal differences in some biological activities of proteins extracted from flours of wheat seeds harvested in 1986. Nahrung/Food 33, 805-821.
  • Warchalewski J.R., Piasecka-Kwiatkowska D., Madaj D., 1997. Extraction from cereal grain soluble proteins with the high inhibitory activities against insect a-amylase. Sci. Pap. Agric. Univ. Poznan, Food Sci. Technol. 1, 69-75.
  • Warchalewski J.R., Skupin J., 1973. Isolation and properties of trypsin and chymotripsin inhibitors from barley grits after storage. J. Sci. Food. Agric. 24, 995-1009.
  • Warchalewski J.R., Tkachuk R., 1978. Durum wheat alpha-amylase: isolation and purification. Cereal Chem., 55, 146-156.
  • Welch R.W., Leggett J.M., 1997. Nitrogen content, oil content and oil composition of oat cul- tivars (A.sativa) and wild avena species in relation to nitrogen fertility, yield and partitioning of assimilates. J. Cereal Sci. 26, 105-120.
  • Wieser H., Seilmeier W., 1998. The influence of nitrogen fertilisation on quantities and proportions of different protein types in wheat flour. J. Sci. Food Agric. 76, 49-55.
  • Wu Y.V., 1983. Effect of germination on oats and oat protein. Cereal Chem. 60, 418-420.
  • www.stat.gov.pl
  • Zhang N., Jones B.L., Tao H.P., 1997. Purification and characterization of a new class of insect a-amylase inhibitors from barley. Cereal Chem. 74, 119-122.
  • Zhou M., Robards K., Glennie-Holmes M., Helliwell S., 1998. Structure and pasting properties of oat starch. Cereal Chem. 25, 273-281.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cf2410ec-60a6-433d-9164-b890ce13c02a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.