PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka preparatow polifenoli otrzymanych z okrywy nasiennej fasoli czerwonej, brazowej i bialej i ich wlasciwosci przeciwutleniajace

Warianty tytułu

EN
Characteristic of polyphenol preparations obtained from the seed coats of brown, red and white beans and their antioxidant activity

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie właściwości przeciwutleniających preparatów polifenoli uzyskanych z okrywy nasiennej fasoli brązowej, czerwonej i białej. Preparaty otrzymano przez ekstrakcję polifenoli 0,5-procentowym roztworem HC1 w metanolu, zagęszczanie pod próżnią i liofilizację. Charakterystyka chemiczna otrzymanych preparatów obejmowała określenie zawartości polifenoli ogółem, tanin skondensowanych i antocyjanów. Badania właściwości przeciwutleniających preparatów polifenoli obejmowały oznaczanie zdolności preparatów do unieczynniania stabilnych, syntetycznych rodników DPPH*, rodników nadtlenkowych i wtórnych produktów ich rozpadu. Zbadano również ochronny wpływu preparatów polifenoli na β-karoten, ulegający degradacji pod wpływem nadtlenków kwasu linolowego w układzie emulsyjnym. Stwierdzono, że wszystkie badane preparaty wykazywały aktywność przeciwrodnikową zarówno wobec rodników nadtlenkowych (83-87%), wtórnych produktów ich rozpadu (78-87%), jak i rodników DPPH* (50-67%). Wszystkie badane preparaty chroniły β-karoten przed degradacją spowodowaną nadtlenkami. Większą aktywnością charakteryzowały się preparaty z fasoli kolorowych, co było spowodowane prawdopodobnie większą zawartością polifenoli.
EN
The objective of this work was to study antioxidative properties of the preparations obtained from the seed coats of brown, red and white beans. To make the preparations, polyphenols were extracted using a 0.5% HCI solution in methanol, condensed under the vacuum conditions and lyophilized. In order to provide a chemical profile of the preparations obtained, the content of general polyphenols, condensed tannins and anthocyanins were determined. The antioxidative properties were determined in the presence of DPPH* radicals, peroxyl radicals and their secondary decomposition products. Polyphenol preparation protecting activity on β-carotene was determined too. All the preparation exhibited antioxidant activity against peroxyl radicals (83-87%), secondary decomposition products (78-87%) and DPPH* radicals (50-67%). All the preparations protected β-carotene from peroxyl radicals degradation. The preparations extracted from color beans developed the strongest antioxidative activity. This fact could be attributed to the higher contents of polyphenols in these preparations.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

s.119-128,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159 C, 02-787 Warszawa
autor

Bibliografia

  • Chen H.M., Muramoto K., Yamauchi F., 1995. Structural analysis of antioxidative peptides from soybean ß-conglycinin. J. Agric. Food Chem. 43, 574-578.
  • Chen H.M., Muramoto K., Yamauchi F., Nokihara K.., 1996. Antioxidant activity of designed peptides based on the antioxidative peptide isolated from digests of a soybean protein. J. Agric. Food Chem. 44, 2619-2623.
  • Chung H.Y., Yokozawa T., Soung D.Y., Kye I.S., No J.K., Baek B.S., 1998. Peroxynitrite-scavenging activity of green tea tannin. J. Agric. Food Chem. 46, 4484-4486.
  • Foti M, Piatelli M., Baratta M.T., Ruberto G., 1996. Flavonoids, coumarins, and cinnamic acids as antioxidants in a micellar system. Structure - activity relationship. J. Agric. Food Chem. 44, 497-501.
  • Goupy P., Flugues M., Borin P., Amiot M.J., 1999. Antioxidant activity of barley and malt extracts and of isolated phenolic compounds. J. Sci. Food Agric. 79, 1625-1634.
  • Lapenna D., Ciofani G., Pierdomenico S.D., Giamberardino M.A., Cuccurullo F., 2001. Reaction conditions affecting the relationship between TBA reactivity and lipid peroxides in human plasma. Free Rad. Biol. Med. 31, 331-335.
  • Peterson D.W., Emmons C.L., Hibbs A.H., 2001. Phenolic antioxidants and antioxidant activity in pearling fractions of oat groats. J. Cereal Sci. 33, 97-103.
  • Price M.L., Van Scoyoc S., Butler L.G., 1978. A critical evaluation of the vanillin reaction as an assay for tannin in sorghum grain. J. Agric. Food Chem. 26, 1214-1218.
  • Saint-Cricq de Gaulejac N., Provost C., Vivas N., 1999. Comparative study of polyphenol scavenging activities assessed by different methods. J. Agric. Food Chem. 47, 425-431.
  • Shahidi F., Naczk M., 1989. Effect of processing on the content of condensed tannins in rapeseed meals. J. Food Sci. 4, 1082-1083.
  • Siddhuraju P., Becker K., 2003. Antioxidant properties of various solvent extracts of total phenolic constituents from three different agroclimatic origins of drumstick tree (Moringa oleifera) leaves. J. Agric. Food Chem. 51,2144-2155.
  • Simonetti P., Pietta P., Testolin G., 1997. Polyphenol content and total antioxidant potential of selected italian wines. J. Agric. Food Chem. 45, 1150-1155.
  • Singleton V.L., Rossi J.A., 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic- phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 16, 144-158.
  • Song T.T., Hendrich S., Murphy P.A., 1999. Estrogenic activity of glycitein, a soy isoflavone. J. Agric. Food Chem. 47, 1607-1610.
  • Stasiak A., Wilska-Jeszka J., 1999. Charakterystyka tanin występujących w nasionach roślin fasoli. W: XXX Sesja Naukowa KTiChŻ, streszczenia komunikatów. Kraków.
  • Swain T., Hillis W., 1959. The phenolic constituents of Prunus domestica. J. Sci. Food Agric. 1, 63-68.
  • Takeoka G.R., Dao L.T., Full G.H., Wong R.Y., Harden L.A., Edwards R.H., Berrios J., 1997. Characterization of black bean (Phaseolus vulgaris L.) anthocyanins. J. Agric. Food Chem. 45, 3395-3400.
  • Tsuda T., Ohshima K., Kawakishi S., Osawa T., 1994. Antyoxidative pigments isolated from the seeds of Phaseolus vulgaris L. J. Agric. Food Chem. 42, 248-251.
  • Wang S.Y., Lin H-S., 2000. Antioxidant activity in fruits and leaves of blackberry, raspberry and strawberry varies with cultivars and developmental stage. J. Agric. Food Chem. 48, 140-146.
  • Wang H., Provan G.J., Helliwell K., 2000. Tea flavonoids: their functions, utilization and analysis. Trends Food Sci. Technol. 11, 152-160.
  • Wettasinghe M., Shahidi F., 1999. Evening promose meal: a source of natural antioxidants and scavenger of hydrogen peroxide and oxygen-derived free radicals. J. Agric. Food Chem. 47, 1801-1812.
  • Wilska-Jeszka J., Posędek A., Anders B., 1997. Ocena porównawcza metod oznaczania tanin skondensowanych. W: XVIII Sesja Naukowa KTiChŻ PAN, Gdańsk, 299.
  • Wilska-Jeszka J., Stasiak A., 1994. Polyphenol compounds in grain legumes. Bioactive substances in food of plant origin. W: Materials of the International Euro Food Tox IV Conference, 22-24 September, Olsztyn, 1, 126-130.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ce86ff14-92ff-40ab-b1a3-9f7759d9734e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.