PL
Celem pracy było określenie właściwości przeciwutleniających preparatów polifenoli uzyskanych z okrywy nasiennej fasoli brązowej, czerwonej i białej. Preparaty otrzymano przez ekstrakcję polifenoli 0,5-procentowym roztworem HC1 w metanolu, zagęszczanie pod próżnią i liofilizację. Charakterystyka chemiczna otrzymanych preparatów obejmowała określenie zawartości polifenoli ogółem, tanin skondensowanych i antocyjanów. Badania właściwości przeciwutleniających preparatów polifenoli obejmowały oznaczanie zdolności preparatów do unieczynniania stabilnych, syntetycznych rodników DPPH*, rodników nadtlenkowych i wtórnych produktów ich rozpadu. Zbadano również ochronny wpływu preparatów polifenoli na β-karoten, ulegający degradacji pod wpływem nadtlenków kwasu linolowego w układzie emulsyjnym. Stwierdzono, że wszystkie badane preparaty wykazywały aktywność przeciwrodnikową zarówno wobec rodników nadtlenkowych (83-87%), wtórnych produktów ich rozpadu (78-87%), jak i rodników DPPH* (50-67%). Wszystkie badane preparaty chroniły β-karoten przed degradacją spowodowaną nadtlenkami. Większą aktywnością charakteryzowały się preparaty z fasoli kolorowych, co było spowodowane prawdopodobnie większą zawartością polifenoli.
EN
The objective of this work was to study antioxidative properties of the preparations obtained from the seed coats of brown, red and white beans. To make the preparations, polyphenols were extracted using a 0.5% HCI solution in methanol, condensed under the vacuum conditions and lyophilized. In order to provide a chemical profile of the preparations obtained, the content of general polyphenols, condensed tannins and anthocyanins were determined. The antioxidative properties were determined in the presence of DPPH* radicals, peroxyl radicals and their secondary decomposition products. Polyphenol preparation protecting activity on β-carotene was determined too. All the preparation exhibited antioxidant activity against peroxyl radicals (83-87%), secondary decomposition products (78-87%) and DPPH* radicals (50-67%). All the preparations protected β-carotene from peroxyl radicals degradation. The preparations extracted from color beans developed the strongest antioxidative activity. This fact could be attributed to the higher contents of polyphenols in these preparations.