PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 48 |

Tytuł artykułu

Efektywnosc stosowania w zywieniu cielat preparatu mlekozastepczego z udzialem Soycomilu K.

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano wyniki żywienia cieląt w wieku od ok. 2 do ok. 8 tygodni życia dawkami z udziałem mleka pełnego lub preparatu mlekozastępczego Mlekofarm I oraz mieszanki treściwej CJ i siana łąkowego. Obserwacją objęto łącznie 24 cielęta - mieszańce cbxhf w wieku ok. 2 tygodni i średniej masie ciała ok. 39 kg, podzielone na dwie grupy żywieniowe (6 jałówek i 6 byczków w każdej). W żywieniu cieląt grupy kontrolnej zastosowano mleko pełne, natomiast w dawkach pokarmowych cieląt grupy doświadczalnej mleko pełne zastąpiono preparatem mlekozastępczym Mlekofarm I o następującym składzie komponentowym (%): koncentrat białka sojowego Soycomil К (zawartość białka ogólnego min. 64%; produkcji Loders Croklaan, Holandia) 26.4; serwatka suszona 59.8; tłuszcz 11.7; lecytyna 1.0; wanilina 0.1; polfamiks С 1.0. Zawartość białka ogólnego wynosiła 27.15%, a energii netto 9.51 MJ. Preparat rozpuszczano w cieplej wodzie w stosunku 1:7. Pasze płynne stosowano do okresu, w którym cielęta zaczęły pobierać ok. 1 kg mieszanki treściwej, co przypadało w 8. tygodniu życia. Zastąpienie mleka pełnego preparatem mlekozastępczym zapewniło dobowe przyrosty masy ciała cieląt zbliżone do grupy kontrolnej (698 i 712g). Nie stwierdzono również istotnego zróżnicowania dobowych przyrostów w zależności od płci. Wprowadzenie do składu dawki pokarmowej preparatu mlekozastępczego wpłynęło na istotnie niższe (P0.01) zużycie energii netto na 1 kg przyrostu (18.7 MJ wobec 23.5 MJ). Zużycie białka ogólnego oraz białka ogólnego strawnego na 1 kg przyrostu nie różniło się istotnie pomiędzy grupą kontrolną i doświadczalną i wynosiło odpowiednio 564 i 551g oraz 498 i 455g. Nie stwierdzono istotnych różnic, z wyjątkiem mocznika, w poziomie wskaźników biochemicznych krwi, (glukoza, białko całkowite) i koncentracji Ca, P, Mg, a także Fe w osoczu krwi cieląt.
EN
The research concerned the results of feeding calves aged ca. 2 - 8 weeks on diets containing whole milk or milk replacer Mlekofarm I, CJ concentrate and meadow hay. The studies included 24 calves - crossbreeds of BW x HF, aged ca. 2 weeks and with average body weight equal to about 39 kg. They were divided into two feeding groups (6 heifers and 6 bulls each). The calves of the control group were fed on diets containing whole milk, while in diets of the experimental group whole milk was substituted for milk replacer Mlekofarm I with the following composition (%): soy bean protein concentrate Soycomil K (the crude protein content min. 64%; made by Loders Croklaan, Holland) - 26.4; dried whey - 59.8; fat - 11.7; lecithin - 1.0; vanillin - 0.1; polfamix С - 1.0. The crude protein content amounted to 27.15% and the net energy content - to 9.51 MJ. The milk replacer was solved in warm water in the proportion 1:7. Liquid feeds were used up to the 8th week, i.e. the time when calves started to take ca. 1 kg of concentrate. Substituting whole milk for milk replacer resulted in daily body weight gains similar to those of the control group (698 g and 712 g). No differences between the sexes as for daily gains had been observed. Introducing milk replacer into the composition of diets was connected with a significant decrease (P0,01) in the net energy consumption per kg of weight gain (18.7 MJ versus 23.5 MJ). The crude protein and digestible crude protein intake per kg of weight gain remained at similar levels in both control and experimental groups, and amounted to 564 g and 551 g, respectively.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Opis fizyczny

s.45-54,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Čupka P., Tančin P., Valent M., Harcek L. 1994. Vplyv różnej výživy teliat na niektóre ukazovatele mineráneho metabolizmu. Živoc. Výr., 39:49-58.
  • Dawson D.P., Morrill J.L., Reddy P.G., Minocha G., Ramsey H.A. 1988. Soy protein concentrate and heated soy flours as protein sources in milk replacer for preruminant calves. J. Dairy Sci., 71:1301-1309.
  • Huisman J., Jansman A. J. M. 1991. Dietary effects and some analytical aspects of antinutritional factors in peas (Pisum sativum) common beans (Phaseolus vulgaris) and soya beans (Glycine maxL.) in monogastric farm animals. Nutr. Abstr. Rev. (Ser.B), 61: 901-921.
  • Knaus W.von, Wetscherek W., Lettner F. 1994. Replacement of skim milk powder in milk replacers for rearing calves. Bodenkultur, 45: 349-359.
  • Lallés J.P., 1993. Nutritional and antinutritional aspects of soyabean and field pea proteins used in veal calf production: a review. Livest. Prod. Sci., 34: 181-202.
  • Lallés J. P., Guilhermet R. G., Troccon J. L. 1994. Systemic humoral responses to soyabean meal in dairy cows, their calves throughout weaning, and ruminating lambs. Reprod. Nutr. Dev., 34:616-617.
  • Normy żywienia bydła i owiec systemem tradycyjnym. Red. R. Ryś 1993. Instytut Zootechniki, Kraków.
  • Roy J. H. В., Stobo I. J. F., Shotton M. S., Ganderton P., Gillies С. M. 1977. The nutritive value of non-milk proteins for the preruminant calf. Br. J. Nutr., 38: 167-187.
  • Ruszczyc Z. 1978. Metodyka doświadczeń zootechnicznych. PWRiL, Warszawa.
  • Silva A. G., Huber J. Т., Gregorio R. M. 1986. Influence of substituting two types of soybean protein for milk protein on gain and utilization of milk replacers in calves. J.Dairy Sci., 69: 172-180.
  • Sissons J. W., Smith R. H., Hewitt D. 1979. The effect of giving feeds containing soya-bean meal treated or extracted with ethanol on digestive processes in the preruminant calf. Br. J. Nutr., 42:477-485.
  • Toullec R., Lalls J.P., Bouchez P. 1994. Replacement of skim milk with soya bean protein concentrates and whey in milk veal calves. Anim.Feed Sci. Tech., 50: 101-112.
  • Tukur H.M., Lalls J.P., Mathis C., Caugant I., Toullec R. 1993. Digestion of soybean globulins, glycinin, α-conglycinin and β-conglycinin in the preruminant and the ruminant calf. Can. J. Anim. Sci. 73: 891-905.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ce486e9b-806a-4452-92bd-b46a37410f01
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.