PL
W artykule omówione zostały przemiany, jakie nastąpiły na rynku żywnościowym po 1989 roku, w wyniku tzw. urynkowienia gospodarki. Dokonano w nim analizy, zarówno zmian w strukturze podmiotowej otoczenia rolnictwa, jak i w sferze realnej. W przebiegu procesów dostosowawczych podaży do realnego popytu wyodrębniono dwa zasadnicze etapy - wstępny do 1992 roku oraz etap po zbiorach 1992 roku. W charakterystyce obydwu faz rozwoju rynku żywnościowego omówiono m.in. tendencje cenowe, zmiany poziomu oraz struktury podaży i popytu, a także procesy tworzenia nowych kanałów rynkowych.
EN
In the paper there are described transformations of food market occurred after 1989 as a consequence of introduction of market economy. The changes in subjective structure of agriculture surroundings and of real scope are analysed. Two main stages in course of processes of supply adaptation to real demand can be distinguish, namely preliminary one till 1992 and the second after the harvest in 1992. These two stages of food market development are described by prices tendency, changes of level and structure of supply and demand, as well by creation of new market channels.