PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 06 |

Tytuł artykułu

Porownanie jakosci mikrobiologicznej mrozonych truskawek z wymaganiami zagranicznych odbiorcow

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena mikrobiologiczna truskawek mrożonych w 3 różnych chłodniach w czerwcu 1999 r. i porównanie ich jakości z wymaganiami odbiorców zagranicznych z Niemiec, Szwecji, Norwegii, Wlk. Brytanii i Kanady. W 29 próbach truskawek określono w 1 g ogólną liczbę drobnoustrojów tlenowych mezofilnych, liczbę drożdży i pleśni oraz miano coli, enterokoków, gronkowców chorobotwórczych koagulazododatnich, laseczek beztlenowych przetrwalnikujących, a także obecność w 25 g pałeczek z rodzajów: Salmonella i Listeria. Ogólna liczba drobnoustrojów w mrożonych truskawkach mieściła się w przedziale 2,4x102 jtk/g*) ÷ 2,8x104 jtk/g, liczba drożdży - 10 jtk/g ÷ 7,8x103 jtk/g i pleśni - 10 jtk/g ÷ 2,0x105 jtk/g. W owocach tych stwierdzono obecność bakterii z grupy coli w 4 próbach w rozcieńczeniu 10-1 g i w 8 próbach w 1 g, natomiast gronkowce wykryto w 3 próbach, enterokoki w 4 na 29 zbadanych prób w rozcieńczeniu 10-1 g. Pałeczki z rodzaju Listeria wyhodowano z 3 prób zamrożonych owoców; natomiast nie stwierdzono w truskawkach laseczek beztlenowych przetrwalnikujących w 0,1 g i pałeczek Salmonella w 25 g. Ponadto 10 prób truskawek (34,5%) nie spełniało wymagań stawianych przez niemieckich importerów ze względu na przekroczoną liczbę drożdży i pleśni w 1 g, 2 próby (6,90%) - wymagań szwedzkich i 1 próba (3,45%) - norweskich; ze względu na liczbę pleśni w 1 g. Pozostałe parametry mikrobiologiczne badanych truskawek są niższe od przedstawionych w specyfikacjach importerów.
EN
The aim of this research was the microbiological quality valuation of chilled strawberries in 3 different cold storage plants in June of 1999. The second aim was the comparison of their quality to expectations of foreign buyers from 5 different countries. In 29 probes of strawberries there were defined in 1 g: total quantity of oxygenic and mesophilic microbes, number of the yeast and moulds, enterococcus', staphylococcus' coagulase+, non-oxygenic sporing bacteria and the presence of Salmonella and Listeria in 25 g. Total number of microbes in chilled strawberries was between the limits 2,4x102 and 2,8x104 units per 1 g. The number of yeast was 10 to 7,8x103 units/g. The number of moulds was 10 to 2,0x10 units/g. In the probes there was found the presence of coli bacteria, enterococcus and staphylococcus. Listeria was found as well but non-oxygenic sporing bacteria in 0,1 g and Salmonella in 25 g were not found. A few probes of strawberries (34,5%) didn't fulfil the requirements of importers from Germany because of too big number of yeast and mould in 1 g and from Sweden and Norway because of to big number of moulds in 1 g. The rest of microbiological parameters of researched strawberries were lower than presented in specification of importers.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

06

Opis fizyczny

s.33-35,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich. Warszawa 1983.
  • [2] Główny Urząd Statystyczny: Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej. Warszawa 1999.
  • [3] Gruda Z, Postolski J.: Zamrażanie żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa 1999.
  • [4] Kubiak K.: Aktualny stan i możliwości produkcji mrożonek owocowych i warzywnych w aspekcie przystąpienia Polski do UE ( 1 ). PFiOW, 1999, 6, 34-38.
  • [5] Müller G.: Mikrobiologie pflanzlicher Lebensmittel, VEB Fachbuchverlag, Leipzig 1977.
  • [6] PN-90/A-75052/04. Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Sposób pobierania i przygotowanie próbek do badań mikrobiologicznych.
  • [7] PN-90/A-75052/05. Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby drobnoustrojów tlenowych, mezofilnych i psychrofilnych.
  • [8] PN-90/A-75052/08. Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.
  • [9] PN-90/A-75052/10. Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych i termofilnych.
  • [10] PN-90/A-75052/11. Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności, miana i najbardziej prawdopodobnej liczby pałeczek z grupy coli.
  • [11] PN-90/A-75052/13. Przetwory owocowe, warzywne i warzyw- no-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności enterokoków.
  • [12] PN-90/A-75052/16. Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności pałeczek Salmonella.
  • [13] PN-97/A-78652. Truskawki zamrożone.
  • [14] Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. Projekt z 4 sierpnia 1999 r

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cbe51a6d-a693-4ad6-9b64-2e1b0d3af3bc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.