PL
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań nad profilem kwasów tłuszczowych oraz koncentracji cholesterolu i fitosteroli w różnych produktach żywnościowych. Wyniki prezentowane w tej pracy uzyskano w ramach badań Monitoringu Jakości Gleb, Roślin, Produktów Rolniczych i Spożywczych, przeprowadzanych w Polsce w II połowie 1995 roku. Analizy izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych przeprowadzano metodą wysokorozdzielczej chromatografii cieczowej (HPLC) z zastosowaniem kolumny impregnowanej jonami srebra, a następnie wysokorozdzielczej chromatografii gazowej (HRGC). Oznaczenia cholesterolu i fitosteroli oraz profilu kwasów tłuszczowych przeprowadzono metodą HRGC. Zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu zaburza gospodarkę lipidową w organizmie, może więc być czynnikiem ryzyka miażdżycy. Natomiast zwiększony udział kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych oraz fitosteroli w diecie przeciwdziała wystąpieniu i rozwojowi hiperlipidemii i miażdżycy naczyń wieńcowych. Znajomość składu kwasów tłuszczowych w produktach żywnościowych oraz koncentracji cholesterolu i fitosteroli jest w związku z tym bardzo istotna dla właściwego zestawienia produktów w codziennym jadłospisie.
EN
Presented review summarizes the available data concerning fatty acids pattern and the sterol content in different food manufactured in Poland in 1995. All data were obtained within the frames of activitas monitoring system of quality of soil, plant, agriculture products and food products. The analyses of trans fatty acids were carried out applying argentation high pressure liquid chromatography (Ag/HPLC) combined with high resolution gas chromatography (HRGC). The determinations of cholesterol, phytosterols and fatty acids profiles were carried out by means of HRGC. Increased consumption of saturated fats and cholesterol is regarded as a risk factor of atherosclerosis, contrary enrichment a diet with MUFA, PUFA and plant sterols prevents the development of lipid metabolism disorders and atherosclerosis. Therefore the knowledge of fatty acids pattern, cholesterol and phytosterols content in food products is very important to appropriate selection of food products.