PL
Zawartość metali w owocnikach Agaricus bisporus (Lange) Sing. Lentinula edodes (Berk.) Sing, i Pleurotus ostreatus (Fr.) zależała od podłoża uprawowego, odmiany, rzutu zbioru w cyklu owocowania, warunków i technologii uprawy. Praca stanowi kontynuację badań nad opracowaniem liczb granicznych zawartości metali biogennych i szkodliwych w owocnikach omawianych gatunków grzybów uprawnych. W pracy przedstawiono dotychczasowe wyniki badań zawartości niektórych mikroelementów w uprawnych grzybach wielkoowocnikowych, a mianowicie boru, cynku, chromu, kadmu, kobaltu, krzemu, manganu, miedzi, niklu, ołowiu, rtęci i selenu. Niezależnie od wielkości różnic w zawartości metali nie zostają przekroczone dopuszczalne dawki ustalone przez FAO/WHO nawet przy spożyciu jednego kilograma grzybów uprawnych tygodniowo.
EN
The metals contents in mushroom fruit bodies Agaricus bisporus (Lange) Sing. Lentinula edodes (Berk.) Sing., and Pleurotus oslrealus (Fr.), depended on growth compost, variety, flash yield in fructification cycle. The work is the continuing of previous test in order to state the limiting numbers of biogenne and harmful metal contents in mushroom fruit bodies. The present results of some works on metals contents e.g. boron., zinc, chromium, cadmium, cobalt, silicon, manganese, nickel, lead, mercury and selenium. Independently from the amount of differences in metals contents, the permitted doses set by FAO/WHO were not exceeded even by consumption of 1 kg mushroom per week.