PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2004 | 49 | 12 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie sit molekularnych w opakowalnictwie

Warianty tytułu

EN
Application of molecular sieves in packaging

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Sita molekularne to porowate ciała stałe, takie jak zeolity, węgle, szkła porowate i tlenki. Największe znaczenie mają krystaliczne, mikroporowate zeolity. Sita molekularne wykorzystuje się jako substancje pochłaniające wilgoć w opakowaniach.
EN
Molecular sieves are porous solid bodies such as zeolites, carbons, porous glass and oxides. The most important are crystalline, microporous zeolites. The molecular sieves are used as moisture absorbing substances (dehydrators) in packages.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

49

Numer

12

Opis fizyczny

s.24-27,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna, Poznan
autor

Bibliografia

  • [1] Brody A.L, Kline L., Strupinsky. G.: Active Packaging for Food Applications. Technomic Publishing Company, 2001.
  • [2] Kubera H., Korzeniowski A., Foltynowicz Z.: Postęp w rozwoju opakowalnictwa na świecie. OPAKOWANIE 5/1999.
  • [3] Jakubiak P., Foltynowicz Z.: Nanokompozyty polimerowe - nowoczesne rozwiązania na rynku opakowań, OPAKOWANIE 6/2004.
  • [4] Flanigen E.M., van Bekkum H.etal. (Eds.): Elsevier, Amsterdam, Stud. Surf. Sci. Catal. 58 (1991) 13.
  • [5] Breck D. W.: Zeolite Molecular Sieves, J.Wiley, Int. Publ., New York (1974).
  • [6] Smith J. V.: Zeolites, 4 (1984) 309.
  • [7] Korzeniowski A., Foltynowicz Z., Kozak W.: Efektywne pochłaniacze tlenu do opakowań produktów spożywczych. Przemysł Spożywczy, 56(9), 30-31,2002.
  • [8] U.S. Pat. No. 4, 192, 773.
  • [9] U.S. Pat. No. 5, 834, 079.
  • [10] Czerniawski В., Michniewicz J.: Opakowania żywności. PWN Warszawa, 1997 r.
  • [11] Anonim „Ensuring product freshness with new desiccant product", Food Marketing and Technology, 10/1995.
  • [12] Day B.P.F., Active packaging of foods. CCFRA, New Technologies Bulletin, 17/1998.
  • [13] Labuza T.P. i Breene W.M.: Applications of active packaging for improvement of shelf - life and nutrational quality of fresh and extend shelf - life foods. Journal of Food Processing and Preservation 13/1989.
  • [14] Ishitag Т.: Active packaging for food quality presentation in Japan. Food and Packaging Materials-Chemical Interactions, (Ackerman P., Jägerstand M., Oglsson T., eds). 1995, pp. 177-188. Cambridge, Royal Society of Chemistry.
  • [15] Du Pont de Nemours (Deutschland) GmbH: Interactive Verpackungen verlängern de Lagerfähigkeit verderblicher Waren. Düsseldorf. Mai, 1996.
  • [16] Tsuchiya K., Shimaguchi S., Honda K.: 1980 „Absorbent paper”, Japanese Patent Kokai 62, 299/80, May 10.
  • [17] Zagory D.: Ethylene-removining packaging, Active Food Packaging, (Rooney, M.L., ed), pp. 38-54, 1995. London. Blackie Academic and Professional.
  • [18] Abe K., Watada D.A.: Ethylene adsorbent to maintain quality of lightly processed fruits and vegetables. J. Food Sci., 56 (1991) 1589-1592.
  • [19] U.S. Pat. No. 4, 847145.
  • [20] Choi S.O.: Orega Ultra-High Gas Permeability Film for Fresh Product Packaging, CAP 91, International Conference on Controlled/Modified Atmosphere/Vacuum Packaging. Schotland Buisness Research, INC., Princeton, N J, 1991.
  • [21] Gerding Т.K., van den Berg F., de Kruijf N.: Trends in food [packaging: arising opportunities and shifting demands. Proc. IAPRI, 9th World Conf. on Packaging, Brussels, 1, 1-14, 1995.
  • [22] Informacja firmy Rani Piast Oy - UPM Pack Ltd. OPAKOWANIE 9/1996.
  • [23] Smith J.P., Hoshino J., Abe Y.: Interactive packaging involving sachet technology, Active Food Packaging, (Rooney, M.L., ed), pp. 143-173, 1995, London, Blackie Academic and Professional.
  • [24] Foltynowicz Z., Kozak W., Mnikotajski M.: The Oxygen Absorbers in Food Packaging Proceedings of the 12th IGWT Symposium Quality for the XXIst Century Poznań-Gdynia, September 1999, ISBN 83-87152-87-0, 1197-1210.
  • [25] Passy N., Miltz J.: The application of active packaging for the extension of food self-life. Packaging Laboratory, Dep of Food Engineering and Biotechnology. Tech.-Israel Inst. Technol. Haifa, Israel.
  • [26] Smith J.P.: Improving shelf - life of packaged baked goods by oxygen absorbents, AIB research departament technical bulletin, 18, pp. 2-7.
  • [27] Frydrych E., Foltynowicz Z., Kowalak S.: Pochłaniacze tlenu z opakowań produktów spożywczych przy udziale zeolitów. Materiały konferencyjne X Forum Zeolitowego Zeolity-synteza, adsorpcja, kataliza. Tuczno, 21-26 września 2003.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cb32f2ba-cec9-4b50-aee1-9a37bbd8c188
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.