PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 4 |

Tytuł artykułu

In vitro studies of the effect of dietary fibre on the level of sodium nitrite in gastric juice

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the present work it was evaluated to what degree the selected fractions of dietary fibre, i.e. cellulose, lignin and high-methylated pectins with the metyla- tion degree of 56 or 73%, influence the determination of sodium nitrite added to in vitro gastric juice with the pH from 2.0 to 3.5. High-methylated pectin was the fraction of dietary fibre which was found to decrease the amount of sodium nitrite. Cellulose and lignin did not lower the content of sodium nitrite in the conditions of gastric juice.
PL
W pracy badano wpływ działania frakcji włókna pokarmowego na poziom azotynu sodu w warunkach treści żołądkowej in vitro oceniając w jakim stopniu wybrane frakcje włókna tj. celuloza, lignina i pektyna wysokometylowana o stopniu metylowania 56 i 73%, wpływają na oznaczenie w czasie od 5 do 60 minut poziomu azotynu dodanego do przygotowanej treści żołądkowej o zmiennym pH od 2.0 do 3.5. Azotyn sodu w badanych próbach oznaczano metodą kolorymetryczną z odczynnikiem Griessa. W niniejszych badaniach wykazano ujemny wpływ malejącego stężenia jonów wodorowych na szybkość obniżania się azotynu sodowego w próbach kontrolnych. Frakcją włókna pokarmowego, która wpływała na ilość oznaczanego azotynu sodu były pektyny wysokometylowane. Zarówno celuloza jak i ligniny nie obniżały zawartości azotynu sodowego w przygotowanej treści żołądkowej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

4

Opis fizyczny

p.115-122,fig.

Twórcy

  • Agricultural University, Nowoursynowska 166, 02-787 Warsaw, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cac42e12-e444-4a20-b5a0-060b5f16da8f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.