PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2[A] |

Tytuł artykułu

Relation between mass and drop height at impact causing the bruising of apple

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Zaleznosc pomiedzy masa i wysokoscia zrzutu podczas uderzen powodujacych obicia jablek

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of the studies was to establish a relationship between apple mass, impact initial velocity and energy level causing damage of apple flesh tissue. The apples were dropped on a flat, rigid surface at different combinations of fruit mass and drop height. Then the apples were stored at a room temperature for 5 days, after which they were classified as bruised and unbruised. The analysis was also carried out, using nonlinear regression, in order to find the function which would determine the most accurately the limit between the bruised and unbruised apples.
PL
Celem badań było ustalenie związku pomiędzy masą owocu, prędkością uderzenia i poziomem energii powodującej uszkodzenie tkanki miąższu jabłek. Jabłka były zrzucane na płaską sztywną powierzchnię przy różnych kombinacjach masy owocu i wysokości zrzutu. Następnie jabłka przechowywano w temperaturze pokojowej przez 5 dni, po których dokonywano klasyfikacji na uszkodzone i nieuszkodzone. Przeprowadzono również analizę regresji w celu znalezienia funkcji, która najdokładniej wyznaczałaby granicę pomiędzy nieuszkodzonymi i uszkodzonymi jabłkami przy określonych wysokościach zrzutu i masach owoców.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.165-167,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • University of Agriculture in Lublin, Doswiadczalna 50A, 20-280 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Aviara N.A., Shittu S.K., Haque M.A., Physical properties of guna fruits relevant in bulk handling and mechanical processing. Int. Agrophysics, 2007, 21, 7-16.
  • 2. B lahovec J., Improved rate controlled model for stress relaxation in vegetable tissue. Int. Agrophysics, 2001, 15, 73-78.
  • 3. B rusewitz G.H., Bartsch J.A., Impact parameters related to post harvest bruising of apples. Transactions of the ASAE, 1989, 32, 953-957.
  • 4. Chen P., Sun Z., Impact parameters related to bruise injury in apples. ASAE Paper No. 81-3041, 1981.
  • 5. Holt J.E., Schoorl D., Mechanical properties and texture of stored apples. J. Text. Stud., 1984, 15, 377-394.
  • 6. Hung Y.C., Prussia S.E., Determining bruise susceptibility of peaches ASAE Paper No. 88-6026 St. Joseph, MI: ASAE, 1988.
  • 7. Gołacki K., Rowiński P., Dynamic measurement methods of fruit and vegetable mechanical properties. Acta Agrophysica 2006, 8, 67-82 (in Polish; English abstract).
  • 8. Pang W., Studman C.J., Ward G.T., Bruising damage in apple-to- apple impact. J. Agric. Engin. Res., 1992, 52, 229-240.
  • 9. Puchalski C., Brusewitz G.H., Apple bruise resistance determination using an electrical universal bridge. Int. Agrophysics, 2000, 14, 411-416.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c9d7d1f8-a925-47eb-ad42-b18bee5f3c51
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.