PL
Celem badań była ocena przydatności buhajów ras mięsnych do krzyżowania towarowego, przez porównanie tempa wzrostu i wartości cech mięsnych ich potomstwa. Materiał stanowiło 165 mieszańców F1, będących potomstwem krów cb i 4 buhajów ras mięsnych (Winet - kortowska linia syntetyczna, Fort - limousine, Lir - charolaise, Benoit - blonde d'aquitaine). Potomstwo analizowanych buhajów charakteryzowało się wysokim tempem wzrostu zarówno przy intensywnym, jak i półintensywnym systemie opasania. Uzyskano wysoką wydajność rzeźną, przy czym wyższą u zwierząt opasanych intensywnie. Stwierdzono zróżnicowanie między grupami (po poszczególnych buhajach) w tempie wzrostu i cech od mięsnych potomstwa. Przeprowadzone badania skłaniają do stwierdzenia, iż buhaje kierowane do krzyżowania towarowego powinny być ocenione również pod względem przekazywania cech zdolności opasowej i wartości rzeźnej na potomstwo.
EN
The research was aimed at evaluating the usefulness of bulls representing different beef breeds for commercial crossing. It was analysed by comparing the growth rate and values of beef traits of their progeny. 165 Fl crossbreeds, ie the progeny of Black and White cows and 4 bulls of beef breeds (Winet - a synthetic Kortowska line, Fort - limousine, Lir - charolaise, Benoit - blonde d'aquitaine) constituted the studied material. The progeny of examined bulls were characterized by a fast growth rate, both with intensive and semi-intensive fattening. Carcass dressing percentage was generally high, but higher in the case of intensive fattening. The growth rate and beef traits were different in progeny of individual bulls. The conducted studies enable to state that bulls selected for commercial crossing should also be tested as far as their ability to transfer fattening capacity and slaugter value to progeny is concerned.