PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 502 | 1 |

Tytuł artykułu

Wplyw dolistnego stosowania nawozow mikroelementowych na wielkosc i jakosc plonu wybranych zboz

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W przedstawionych badaniach oceniano wpływ dolistnego stosowania wielo­składnikowych nawozów mikroelementowych (POLVIT Z i INSOL 3) na kształto­wanie się cech jakościowych wybranych zbóż (pszenica ozima, pszenica jara, jęcz­mień jary browarny i paszowy). W doświadczeniach polowych i mikropoletkowych stosowano specjalnie przygotowane nawozy dolistne, zawierające odpowiednie komponenty m.in. substancje organiczne, które wg obecnego stanu wiedzy powin­ny poprawiać jakościowe cechy ziarna. Wyniki przeprowadzonych badań pozwala­ją stwierdzić, że poprzez stosowanie tych nawozów można zwiększyć nie tylko plon ziarna, ale również korzystnie wpłynąć na jego jakość. I tak w przypadku badań z jęczmieniem jarym browarnym odmiany Rudzik uzyskano wyraźny spa­dek zawartości białka, co pozwoliło uzyskać ziarno w I klasie przydatności bro­warnej (poniżej 11%). W wybranych odmianach pszenic stwierdzono wzrost zawartości glutenu w ziarnie wynoszący od 3,7 do 7,9%.
EN
Paper evaluated the effect of foliar fertilizers (POLVIT Z and INSOL 3) on the formation of quality characteristics of selected cereal species (winter wheat, spring wheat, spring malting barley, spring fodder barley). In strict field and microplot experiments, specially formulated foliar fertilizers were applied, con­taining the proper components such as organic substances, that according to the current knowledge should improve the quality characteristics of grain. The results of performed experiments showed that the application of specially formu­lated foliar fertilizers made possible not only to increase the yield of grain but also to improve its quality. In case of the studies performed on spring malting barley (Rudzik cv.), the significant decrease in content of protein (below 11%) was observed due to application of spraying, thus the obtained grain was in I class of brewer's tusability. Some cultivars of wheat showed a relative increase (rangeing from 3.7 to 7.9% in gluten content).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

502

Numer

1

Opis fizyczny

s.357-362,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Uprawy, Nawozenia i Gleboznawstwa, ul.Lakowa 2, 55-230 Jelcz-Laskowice
  • Instytut Uprawy, Nawozenia i Gleboznawstwa, ul.Lakowa 2, 55-230 Jelcz-Laskowice

Bibliografia

  • Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S. 1995. Wpływ nawożenia azoto­wego na jakość glutenu pszenicy jarej. Biul. IHAR 193: 29-34.
  • Achremowicz B., Kulpa D., Mazurkiewicz J. 1999. Technologiczna ocena ziarna pszenic orkiszowych. Zesz. Nauk.AR Kraków, Technol. Żywn. 11: 11-17.
  • Cacak-Pietrzak G., Ceglińska a., Haber T., Sęk M. 1998. Wpływ nawożenia azoto­wego na wartość technologiczną wybranych odmian pszenicy ozimej. Przegl. Zboż. Młyn. 42(07): 23-26.
  • Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., Sobczyński E 1999. Wartość wypiekowa pszenicy jarej w zależności od wybranych zabiegów agrotechnicznych. Przegl. Zboż. Młyn. 43(07): 23-25.
  • Czuba R., Mazur T. 1988. Wpływ nawożenia na jakość plonów. PWN Warszawa: 16-89.
  • Czuba R. 1993. Efekty dolistnego dokarmiania roślin uprawnych. Cz. II. Reakcja roślin na dolistne stosowanie mikroelementów i azotu łącznie z mikroelementami. Rocz. Glebozn. XLIV. 1: 81-87.
  • Czuba R. 1996. Przez liście do lepszego ziarna. Top Agrar Polska 5: 24-25.
  • Gambuś H., Cygankiewicz A., Zając T. 2001. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej uprawianej po różnych przedplonach. Żywność 8(2): 78-91.
  • Sztuder H., Świerczewska M. 2003. The influence of foliar fertilizers on the crop and the quality of grain of spring barley and winter triticale". Chemicals in Susta­inable Agriculture. Chem. for Agricult. 4: 372-376.
  • Wieser H., Seilmeier W. 1998. The influence of nitrogen fertilization on quantityiens and proportions of different protein types in wheat flour. J. of the Scien. of Food and Agric. 76(1): 49-55.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c8dffa47-2117-4003-b264-8fe226cecf1f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.