PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 09 |

Tytuł artykułu

Jeczmien browarny

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono rolę jęczmienia jako surowca w krajowym i światowym przemyśle piwowarskim. Omówiono znaczenie odpowiedniej jakości ziarna przeznaczonego do produkcji słodu piwowarskiego i wymagania stawiane odmianom browarnym w Polsce i zagranicą. Scharakteryzowano mikrosłodowanie jako najbardziej miarodajną metodę oceny jęczmienia browarnego i próby jej uproszczenia lub zastąpienia przez metody mniej czasochłonne.
EN
The importance of barley as main raw material for Polish and world brewing industry has been described. Quality control methods as well as Polish and foreign standards regarding the quality of malting barley were discussed. Micromalting as the most reliable method of malting barley appreciation has been widely discussed and compared with some less time-consuming but also less accurate methods.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

09

Opis fizyczny

s.21-22,25,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Piwa i Słodu, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Schildbach R.: 1994. „Malting barley worldwide”. Brauwelt International. 4. s. 293, 299, 304 i 306.
  • [2] Van Cauwenberge H.: 1958. „Influence de la composition de l’orge et des activités enzymatiques au maltage sur le rendement en extrait du malt”. Bulletin Anc. Et. Louvain. 54. 4. s. 217-247.
  • [3] Moll M.: 1991. „Biëres et Coolers”. Ed. APRIA. Lavoisier. Paris, s. 22.
  • [4] Brudzyński A.: 1993. „Rola beta-glukanu w produkcji piwa”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 3. s. 9-10.
  • [5] 1984. Brautechnische Analysenmethoden. MEBAK. Band I. s. 137-157.
  • [6] Allison M.J. i in.: 1979. „Milling Energy of Barley”. J. Inst. Brewing. 85. s. 262-264.
  • [7] Home S., Elamo E.: 1993. „Evaluation of malting potential in Barley breeding programmes”. Monatschrift für Brauwissenschaft. 6. s. 216-220.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c833007a-0f72-4191-8096-f3b648505ce2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.