PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 10 |

Tytuł artykułu

Zywienie a zdrowie

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule dokonano analizy współczesnych poglądów nt. wpływu żywienia na stan zdrowia społeczeństwa, z uwzględnieniem w pożywieniu zarówno niedoborów energii i składników pokarmowych, jak też ich nadmiaru. Oba te stany prowadzą do nieprawidłowego rozwoju psychofizycznego ludzi młodych, zakłóceń procesów biologiczno-fizjologicznych organizmu człowieka oraz przedwczesnej śmierci. Dokonano przeglądu wpływu żywienia na rozwój głównych chorób cywilizacyjnych zwanych chorobami degeneracyjnymi. Przedstawiono także podstawowe zalecenia żywieniowe dotyczące prawidłowego żywienia i prozdrowotnego stylu życia.
EN
In this article the analysis of present opinions concerning influence of nutrition on public health is presented, including energy and nutrients deficiency as well as their excess in the food. Both can result in inappropriate psychophysiological growth of young people, can disturb biological and physiological functions of human body and even cause death. It is a review of the issues concerning the influence of the nutrition on civilization diseases (so called degenerative diseases). The basic recommendations regarding appropriate nutrition and healthy life style are also presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

10

Opis fizyczny

s.4-9

Twórcy

  • Instytut Zywnosci i Zywienia, ul.Powsinska 61-63, 02-903 Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c7766112-f79c-4ed6-8566-d9c64f4216c7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.