PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 12 |

Tytuł artykułu

Gospodarka powietrzem w mleczarniach. Cz.II. Oczyszczanie powietrza

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Skuteczność kontroli powietrza pochodzącego z różnych źródeł zanieczyszczenia zależy od sposobu przedostawania się tych zanieczyszczeń i może wahać się od bardzo niskiej do wysokiej. Przedstawiono typy stosowanych filtrów powietrza wg klasyfikacji Eurovent 4/5 oraz możliwe zastosowanie do różnych pomieszczeń zakładu produkcyjnego.
EN
The relationship exists between the source of air-borne microorganisms and the mechanism of their distribution at the working area and importance of air system control and the risk of product safety. Effectiveness of air control on the main sources of contamination is dependent on the transmission method and may vary from very low to high. Air-filter types based on the Eurovent 4/5 grading system and possible application at different plant areas, are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

12

Opis fizyczny

s.24-26,43,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Mleczarstwa, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Cannon R.I., Reddy K. K.: 1970. J. Milk Food Technology, 33, 197-201.
  • [2] Dobrzyńska W.: 1971. Medycyna Weterynaryjna, XXVII, nr 10.
  • [3] Bulletin IDF/FIL.: 1997. Higenic Design and Maitenance of Dairy Buildings and Services.
  • [4] British Association for Chemical Specialities (B.A.C.S).: 1989. A code of practice. The control of Legionellae by the safe and effective operation of cooling systems.
  • [5] Hedrick T.J., Heldman D.R.: 1969. J. Milk Food Technol. 32, 265-269.
  • [6] Heldman D.R., Hedrick T.J., Hall C.W.: 1964. J. Milk Food Technol. 27, 8, 245-251.
  • [7] Heldman D.R., Hedrick T.J., Hall C.W.; 1965. J. Milk Food Technol. 29 - 2, 41-45.
  • [8] Heldman D.R., Hedrick T.J., Hall C.W.: 1966. XVII, Int. Dairy Congr. E/F, 531-540.
  • [9] Heldman D.R.: 1967. J. Milk Food Technol. 30, 1,13- 17.
  • [10] IDF / FIL.: 1985. Międzynarodowa Federacja Mleczarska, Dokument B-Doc. 102.
  • [11] Langeveld L.P.M., Bolle A.C., Cuperus F.: 1974. XIX. Int. Dairy Congr. 1E. 542-543.
  • [12] Radmore K., Holzaphel W.M., Lck M.: 1988. Int. J. of Food Microbiology, 6, 91-95.
  • [13] Standard Methods for the Examination of Dairy Products.: 1992. 16th Edition. Robert Marshall, USA.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c743d4f9-88cd-4d84-9495-a37037325ed0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.