PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 01 | 2 |

Tytuł artykułu

Method of prompt measurement of moisture content in food

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Metoda szybkiego pomiaru wilgotności w żywności

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
An original method and design of a sensor for electrical measurement of moisture content in comminuted food was presented. Equations were formulated presenting the dependence of electrical resistance of the tested sample on the resistivity (specific resistance) of food as well as the dependence of electrical capacitance of the investigated sample on the permittivity of food. Experiments were carried out on the measurements of moisture content in wheat flour and potato starch serving as examples. The results of these measurements were compared with the results obtained using the conventional gravimetric analysis. The time of moisture content measurement was 3 to 5 s, and the time it took to prepare the sample was not longer than 60 s. The advantage of the method is that the density of the investigated food sample does not affect the measurement results of moisture content.
PL
Zaprezentowano oryginalną metodę i konstrukcję czujnika do elektrycznego pomiaru wilgotności w żywności w stanie rozdrobnionym. Opracowano równania przedstawiające zależność rezystancji elektrycznej badanej próbki od rezysty- wności (oporu właściwego) żywności oraz zależność pojemności elektrycznej badanej próbki od przenikalności elektrycznej żywności. Badania przeprowadzono na przykładzie pomiaru wilgotności mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Wyniki tych pomiarów porównano z wynikami otrzymanymi za pomocą konwencjonalnej metody grawimetrycznej. Czas pomiaru wilgotności stanowił 3 do 5 s, a czas przygotowania próbki do pomiaru nie przekraczał 60 s. Zaletą metody jest to, że gęstość badanej próbki żywności nie ma wpływu na wynik pomiaru wilgotności.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

01

Numer

2

Opis fizyczny

p.115-122,fig.

Twórcy

autor
  • Agriculture University of Poznan, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan, Poland

Bibliografia

  • Adler G., 1971. Kartoffeln und Kartoffelerzeugnisse. Verlag Paul Parey, Berlin, Hamburg.
  • Baryłko-Pikielna N., 1985. Zarys sensorycznej analizy żywności. WNT Warszawa.
  • Domagała A., 1983. Spezifische elektrische Leitfähigkeit von Kartoffeln und die Möglichkeit ihrer Ausnutzung für die Bestimmung der Feuchtigkeit von Kartoffeln. Ind. Obst. Gemueseverwert., 68 (8), 321.
  • Domagała A., 1985, Analyse der Anwendundsmöglichkeit konduktometrischer Feuchtigkeitsbestimmung von Speisekartoffel Würfeln. Ind. Obst. Gemueseverwert., 70 (1), 16-27.
  • Domagała A., Janus P., 1991. Właściwości fizyczne suszów płodów rolnych i możliwości ich wykorzystania do pomiaru wilgotności metodami elektrycznymi. VII Międzynarodowe Sympozjum Suszarnictwa. T. 2. Spała, 24-26 czerwca 1991, 165-169.
  • Gildemeister E., Raeuber J., 1986. Kontinuierliche dielektrische Feuchtigkeitsmessung. Lebensm. Ind., 23 (11), 489-494.
  • Łapiński S., Kostryko K., M. Włodarski M.,1978. Nowoczesne metody pomiaru i regulacji wilgotności. WNT Warszawa.
  • Pabis S., 1980. Suszenie płodów Rolnych. PWRiL Warszawa.
  • Rüb F., 1984. Trocknungsanlagen für Lebensmittel. Ernährungswirtschaft, 11, 767-777.
  • Spicer A., 1974. Advances in preconcentration and dehydration of foods. Materiały z sympozjum zorganizowanego przez IUFOST. Ed. A. Spicer. High Wycombe.
  • Strumiłło C., 1985. Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT Warszawa.
  • Stuchły S., Kraszewski A., 1976. Pomiary wilgotności ciał stałych i cieczy metodą mikrofalową. Pom. Automat. Kontr., 12 (2), 51-54.
  • Zander Z., 1987. Studium zmian dielektrycznych właściwości tłuszczu mlekowego pod wpływem stopnia jego zestalenia w aspekcie pomiarów wilgotności masła. Zesz. Nauk. AR-T Olsztyn, 21.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c730b47a-ec23-4ec4-83e9-4dfeb676129d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.