EN
The study was conducted in the 2007-2010 season, in the Pomological Orchard of the Research Institute of Pomology and Floriculture in Skierniewice, Poland. Under assessment was the productive value of 10 foreign strawberry cultivars: 'Camarosa', 'Gloria', 'Ventana', 'Albion' (USA), 'Susy', 'Vima Rina', 'Vima Xima', 'Elianny', 'Nancy' (the Netherlands) and 'Malling Pearl' (England). The standard cultivars were: 'Honeoye' and 'Elsanta'. The cultivars were evaluated in terms of fruit ripening time, marketable yield, fruit size and firmness, soluble solids and vitamin C content, the level of fruit infection by grey mould (Botrytis cinerea) and plant infection by leaf spot (Mycosphaerella fragariae), leaf scorch (Diplocarpon earliana) and powdery mildew (Sphaerotheca macularis). The studies revealed that the earliest to ripen were the fruits of the cultivar 'Ventana' and the last those of 'Vima Xima'. The most productive were: 'Elsanta', 'Vima Xima' and 'Nancy'. The largest fruits were produced by: 'Elianny', 'Camarosa', 'Vima Xima', 'Gloria' and 'Albion'. The fruits of the cultivars 'Albion', 'Gloria' and 'Vima Rina' were notable for the highest firmness. The highest amounts of soluble solids were found in the fruits of 'Elianny' and 'Malling Pearl'. The highest amounts of vitamin C were in 'Albion', 'Ventana' and 'Nancy'. Most of the cultivars were characterized by low infection of leaf spot, leaf scorch and powdery mildew. Moderately infected by leaf scorch were: 'Ventana' and 'Vima Xima', and by powdery mildew - 'Nancy'. Of all the evaluated cultivars the most useful for cultivation in central Poland is 'Vima Xima' because of its high productivity, high fruit quality and a ripening time that is later than in the other cultivars.
PL
Badania prowadzono w latach 2007-2010 w Sadzie Pomologicznym Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka w Skierniewicach. Oceniano wartość produkcyjną 10 zagranicznych odmian truskawki: 'Camarosa', 'Gloria', 'Ventana', 'Albion' (USA), 'Susy', 'Vima Rina', Vima Xima', „Elianny', 'Nancy' (Holandia) oraz 'Malling Pearl' (Anglia). Odmianami standardowymi były: 'Honeoye' i 'Elsanta'. Oceniano: termin dojrzewania owoców, plon handlowy, wielkość i jędrność owoców, zawartość substancji rozpuszczalnych i witaminy C, a także stopie ń porażenia owoców przez szarą pleśń (Botrytis cinerea) i roślin przez białą plamistość liści (Mycosphaerella fragariae), czerwoną plamistość (Diplocarpon earliana) i mączniaka prawdziwego truskawki (Sphaerotheca macularis). Badania wykazały, że najwcześniej dojrzewały owoce odmiany 'Ventana', najpóźniej - 'Vima Xima'. Najbardziej plenne były: 'Elsanta', 'Vima Xima' i 'Nancy'. Największe owoce wytwarzały: 'Elianny', 'Camarosa', 'Vima Xima', 'Gloria' i 'Albion'. Najwyższą jędrność miafy owoce odmian 'Albion', 'Gloria' i 'Vima Rina'. Najbardziej bogate w substancje rozpuszczalne były owoce 'Elianny' i 'Malling Pearl', a w witaminę C - 'Albion', 'Ventana' i 'Nancy'. Większość badanych odmian charakteryzował się mafym porażeniem roślin przez białą i czerwoną plamistość liści oraz mączniaka prawdziwego truskawki. Umiarkowanie porażone przez czerwoną plamistość byty rośliny odmian 'Ventana' i 'Vima Xima', a przez mączniaka- 'Nancy'. Spośród badanych odmian najbardziej przydatna do uprawy w warunkach Polski centralnej jest odmiana 'Vima Xima', z uwagi na obfite plonowanie, wysoką jakość owoców i późniejszą niżpozostałe odmiany porę dojrzewania owoców.