PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 04[10] |

Tytuł artykułu

Pro-ecological activities of dairy firms in Wielkopolska as a factor of their competitive position

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Dzialalnosc prosrodowiskowa przedsiebiorstw mleczarskich w Wielkopolsce czynnikiem ksztaltujacym ich konkurencyjnosc

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Dairy firms generate a considerable amount of pollution in course of production, negatively influencing the state of natural environment. According to the EU ecological policy, all economic sectors must comply with the principle of sustainable development, which makes environmental targets equal to the economic ones. Pro-ecological activities of dairy firms are to ensure, first of all, implementing the assumptions of ecological policy, however, they can also become a factor favourably influencing their competitive position.
PL
Działalność przedsiębiorstw mleczarskich jest związana z dużą ingerencją w środowisko naturalne. Udział tych firm w gospodarce narodowej jest znaczący i dlatego wprowadzanie zmian prośrodowiskowych w ich przypadku jest bardzo ważne, aby realizować zasady zrównoważonego rozwoju i polityki ekologicznej kraju. Badane przedsiębiorstwa wdrażają działania proekologiczne, szczególnie w przypadku gospodarki wodnej i zagospodarowania odpadów. Jedynie duże przedsiębiorstwa są zaangażowane w ochronę atmosfery. Proces ekologizacji wpływa na konkurencyjność tych przedsiębiorstw. Firmy, które nie wdrażały działań środowiskowych deklarowały zmniejszenie pozycji konkurencyjnej.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

p.25-35,ref.

Twórcy

  • Poznan University of Life Sciences, Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan, Poland

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c6494ba4-98a8-4366-a6de-535c8669c919
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.