PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 21 | 1 |

Tytuł artykułu

Badania analityczne nad skladem i wartoscia odzywcza racji pokarmowych. Czesc III. Zawartosc miedzi,cynku i manganu

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The daily diets of two social groups (manual workers and non-manual workers) differing in income (lowest and middle) reconstructed in laboratory showed low values of copper and zinc. The content of manganese was within the range of accepted values. The recommended dietary allowances of zinc was realized in only 60-68% and that of copper in about 30%. The content of these elements in the diets in 1991 and the degree of realization of the recommended intake were lower than in the diets in previous years.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

1

Opis fizyczny

s.16-24,tab.,rys,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61/63
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Budżety rodzinne - Warszawa, GUS 1990.
  • 2. Holden J.M., Wolf W.R., Mertz W.: Zinc and copper in self - selected diets. J. Am. Dietet. Assoc., 1979, 75, 3.
  • 3. Levis J., Buss D.H.: Minerals and vitamins in the Brithish household food supply. Br. J. Nutr., 1988, 60, 413.
  • 4. Lindner-Szotyori K., Gergely A.: Uber die Versorgung der ungarischen Bevolkerung mit linigen wichtigen Spurenelementen. Nahrung 1980, 24, 829.
  • 5. Łoś-Kuczera M. (Red.): Produkty spożywcze, skład i wartość odżywcza. Warszawa. Prace IŻŻ nr 54, 1990.
  • 6. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych. Żyw. Człow. Metab. 1993, 20, 4, 316.
  • 7. Pennington J., Young B.E., Wilson D.B.: Nutritional elements in U.S. diets: Results from the Total Diet Study 1982 to 1986. J. Am. Diet. Assoc., 1989, 89, 659.
  • 8. Recommended Dietary Allowances lOth Ed., Washington, D.C. National Academy Press, 1989.
  • 9. Rutkowska U. (Red.): Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Pr. zbior., Warszawa, PZWL, 1981.
  • 10. Rutkowska U., Trzebska-Jeske I., Iwanow K.: Laboratoryjna ocena wartości odżywczej przeciętnych całodziennych racji pokarmowych wybranych grup ludności w Polsce. Cz. IV. Zawartość miedzi, cynku i manganu. Roczn. PZH, 1985, 36, 134.
  • 11.Rutkowska U., Wojtasik A., Iwanow K., i in.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz. IV. Zawartość miedzi, cynku, manganu. Roczn. PZH 1991, 42, 113. 12. Schelenz R. (Red.): Essentielle und toxische Inhaltsstoffe in der täglichen Gesamtnahrung, Berichte der Bundesforschungsanstalt für Ernährung Karlsruhe, 1983.
  • 13. Spring. J.A., Robertson J., Buss D.H.: Magnesium, copper, zinc, vit. B6, B12, and folie acid in the British household food supply. Br. J. Nutr,1979, 41, 487.
  • 14. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L., i in.: Normy żywienia i wyżywienia. Cz. I. Normy żywienia. Warszawa, Prace 1ŻŻ, 1987.
  • 15. Trzebska-Jeske I.: Wartość odżywcza przeciętnych dziennych racji pokarmowych typowych dla wybranych grup społecznych. Cz. III. Skladniki mineralne. Roczn. PZH 1977, 28, 541.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c5f3fb8f-b660-4598-b244-1c846e0c87f5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.