PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 61 | 10 |

Tytuł artykułu

Przemysl mleczarski - wyniki ekonomiczne

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Dairy sector - economic outcome

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Od kilku lat w Polsce szybko rozwija się produkcja serów i twarogów, napojów mlecznych, zwłaszcza jogurtów, a nieco wolniej śmietany normalizowanej. Przetwórstwo mleka od dwóch lat napotyka barierę wynikającą z systemu kwotowania. Sytuacja ekonomiczna polskiego mleczarstwa jest dobra i stabilna, a stan finansowy bezpieczny. Znaczna aktywność inwestycyjna producentów wyrobów mleczarskich przyczyniła się do kilkakrotnego zwiększenia liczby zakładów z uprawnieniami do eksportu na rynek Wspólnoty
EN
Since some years the production of cheese and cottage cheese, milk drinks, especially yoghurts develop quickly in the dairy sector. A little slower development is observed in the production of normalized cream. During the last two years the processing of milk has been limited by a barrier of the quota system. The economic situation of the Polish dairy system is good and stable, and the financial state - secured. The investment activity of the producers of milk products has been and still is high, what resulted in a multiple increase of the plants with authorization to export to the European Common Market.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

61

Numer

10

Opis fizyczny

s.10,12-13,rys.,tab.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnosciowej - Panstwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c52e7067-98e7-4527-b53d-907de150cdae
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.