PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 02 | 2 |

Tytuł artykułu

Bacteria of the Pseudomonas migula genus on stored vegetables

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
For the study on Pseudomonas bacteria, samples of vegetables with soft rot symptoms were collected in a market place and storage-rooms. The samples were examined on selective media for Gram-negative bacteria of the genus Pseudomonas. Forty Pseudomonas strains were isolated from injured carrot roots, potato tubers, onions, leek leaves, beetroots, cabbages, radish. On the basis of biological tests the bacteria were ascribe to 10 Pseudomonas species: P. fluorescens, P. marginalis, P. putida, P. facilis, P. aeruginosa, P. delafieldii, P. cichorii , P. pseudoalcaligenes, P. cepacia (=Burkholderia cepacia), P. gladioli (=Burkholderia gladioli pv. aliicola). Five species isolated from potato tubes, carrot roots, onions, and beetroots – P. fluorescens, P. marginalis, P. cichorii, P. cepacia (= Burkholderia cepacia), and P. gladioli (=Burkholderia gladioli pv. aliicola) – were able to cause soft rot symptoms of various vegetables.
PL
Z warzyw przechowywanych w różnych warunkach na pożywkach sztucznych wydzielono 40 patogenów rodzaju Pseudomonas. Po sprawdzeniu właściwości biologicznych bakterii stwierdzono, że s to gatunki P. fluorescens, P. marginalis, P. putida, P. facilis, P. aeruginosa, P. delafieldi, P. cepacia (=Burkholderia cepacia), P. cichorii, P. alcaligenes ir P. gladioli pv. aliicola (=Burkholderia gladioli pv. aliicola). W wyniku przeprowadzonych testów na określenie patogeniczności bakterii stwierdzono, że pięć spośród wyizolowanych okazało się patogenicznymi: P. fluorescens wyizolowana z bulw ziemniaka, korzeni marchwi i cebuli, P. marginalis wyizolowana z bulw ziemniaka, P. cepacia, z korzeni marchwi i cebuli, P. cichorii, wyizolowana z korzeni marchwi oraz P. gladioli wyizolowana z cebuli. Wykazano, że niektóre gatunki bakterii mogą być patogeniczne i powodować zgniliznę warzyw. Porażone warzywa mogą być pierwotnym źródłem zakażenia zdrowych warzyw. Nieliczne spośród tych bakterii są chorobotwórcze dla zwierząt i człowieka.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

2

Opis fizyczny

p.153-160,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Instutute of Botany, Zaliuju ezeru St.49, LT-2021 Vilnius, Lithuania
autor

Bibliografia

  • Burkholder W., 1950. Sour skin, a bacterial rot of onion bulbs. Phytopatology 40 (1), 115–117.
  • Choult Dsz., Krieg N., Snit T., Steili Dž., Wiljams S., 1997. Opredelitel’ bakterii Berdszi. Moskva 1, 157–174.
  • El-Hendawy, Osman M. E. and Ramadan H. A., 2002. Pectic Enzymes Produced In vitro and In vivo by Erwinia spp. Isolated from Carrot and Pepper in Egypt. J. Phytopathology 150, 431–438.
  • Gerhardt D. T., 1984. Mietody obščiai bakteriologii. Moskva.
  • Hildelbrand D. C., Schroth M. N., Sands D. C., 1988. Laboratory Gide for Identification of Plant Pathogenic Bacteria. In.: Schaad N. W. (ed.) 60–80.
  • Young J. M., Saddler G. S., Takikawa Y., De Boer S. H., Vauterin L., Gardan L., Gvozdyak R. I., Stead D. E., 1996. Review of Plant Pathology. Names of plant pathogenic bacteria 1864–1995. 75 (9), 721–762.
  • Lelliott R. A., Stead D. E., 1987. Methods for Diagnosis of Bacterial Diseases of Plant. Oxford, London.
  • Palleroni Norberto J., 1984. Bergey’s manual systematic bacteriology. Baltimore: Williams and Wilkins Co, 1, 140–218.
  • Petchiulis J., 1983. Mikrobiologija. Vilnius.
  • Pasichnik L. A., 1995. Pseudomonas fluorescens – novy vozbuditel’ zabolevanii rži. Mikrobiol. Journ. 57(2), 3–7.
  • Poloszenec V. M., Ivashchenko I. V., Kabashna L. V., 1997. Zbudniki gnilei kartopli v zonach Polissia ta lisostiepu Ukraini. Mikrobiol. journ. 59 (3), 28–33.
  • Ruban E. L., 1986. Fiziologija i biochimija predstavitelei roda Pseudomonas. Moskva.
  • Smirnov V. V., Kiprianova E. A., 1990. Bakterii roda Pseudomonas. Kiiev.
  • Shlegel’ G., 1987. Obshchaja mikrobiologija. Moskva.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c4e73722-dbf6-4d74-aa73-d0707718ac4a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.