PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 413 |

Tytuł artykułu

Specjalizacja i koncentracja w przemysla spozywczym

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wyniki przedstawione w niniejszym opracowaniu oparto o bezpośrednie badania w firmach przemysłu spożywczego oraz studia literaturowe. Badaniami objęto zmiany jakie miały miejsce w latach 1993-1996. Wykazały one, że procesy powstawania i rozwoju koncentracji i specjalizacji w przemyśle polskim przebiegają szybciej i nieco inaczej niż w krajach wysoko rozwiniętych. Najwięcej zmian i zarazem najkorzystniejszych dla procesów koncentracji i specjalizacji wystąpiło wśród podmiotów wchodzących w skład korporacji i holdingów. Najmniej liczne zmiany miały miejsce wśród przedsiębiorstw wielozakładowych i wchodzących w skład NFI kombinatów oraz spółdzielni, a zatem w formach koncentracji zwartej. Podmioty o wyższym stopniu koncentracji wyróżniały się pozytywnie na tle innych firm poszczególnych branż.

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c4ad988b-b6af-4e87-bc87-e710f9e647b4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.