PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 40 | 07 |

Tytuł artykułu

Porownanie preparatow enzymatycznych uzywanych do obrobki miazgi i moszczu jablkowego

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było porównanie preparatów pektolitycznych, trzech renomowanych firm produkcyjnych, stosowanych do obróbki miazgi z jabłek dla zwiększenia wydajności moszczu przy tłoczeniu oraz do depektynizacji moszczu. Stwierdzono, że stosowanie preparatów enzymatycznych do obróbki miazgi jest celowe jedynie w przypadku, gdy wydajność moszczu jest niezadowalająca, poniżej 80%. W zakresie depektynizacji moszczu wykazano, że wydłużenie czasu obróbki zwiększało klarowność moszczu. Wszystkie badane preparaty wykazywały porównywalne zdolności depektynizacji moszczu.
EN
The target of research was the comparison of the pectolifical preparations of the 3 different respected companies being used for the treatment of apple pulp in order to increase the must output during juice pressing and for the must depectinization. It was stated that the using of the enzymatic preperation for the pulp treatment is necessary only when the must output is insufficient i.e. below 80%. With the regard to the must depectinization it has been proved that the time treatment extending increased the must clarification. All the preparations being tested proved the comparable abilities of the must depectinization.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

07

Opis fizyczny

s.14-17,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, 96-100 Skierniewice, ul.Pomologiczna 18

Bibliografia

  • Banaszczyk J., W. Plocharski (1993): Laboratory method for estimation of juice yield of apples. Fruit Processing 3 (1), 9-13.
  • Binnig R., P. Possmann (1993): Apple juice. In: Fruit Juice Processing Technology p. 271-317. Nagy S., Ch.S. Chen, P.E. Shaw Eds. Aqscience INc. Auburndale, FL.
  • Dietrich H, .C. Patz, E. Schöpplein, F. Will (1991): Probleme bei der Bewertung und der Standardisierung von Enzympräparaten. Flüssiges Obst 58 (8), 428-431.
  • Dörreich K. (1993): New Fruit Juice Technologies with Enzymes. IFFJP Symposium, 4-7 May, 1993, Budapest. Reports p. 51-62.
  • Dürr P., U. Schobinger (1993): Clear Apple Juice without Heat Treatment. IFFJP Symposium, 4-7 May, Budapest. Reports p. 115-121.
  • Dyrektywa 75/726/EEC (1975): Council Directive on the Approximation of the Laws of the Member States Concerning Fruit Juices and Certain Similiar Products. W: RSK - Values, 165-178. Flüssiges Obst GmbH, Schönborn, RFN.
  • Görtges S., H. Haubrich (1992): Schönungsmittel und ihre Effekte bei der Saft - und Weinbehandlung. Flüssiges Obst, 59 (8), 462^66.
  • Lea A.G.H. (1989): Apple juice. W.: Production and Packaging of Non-Carbonated Fruit Juices and Fruit Beverages ed. Hicks D. Van Nostran Reinhold, New York, 183-222.
  • Horubala A. (1988): Postęp w technologii otrzymywania koncentratów owocowych i warzywnych. Konferencja naukowo-techniczna SITSpoż „Technika i technologia produkcji koncentratów owocowych i warzywnych". Milejów 28-29 wrzesień, 65-75.
  • Jarczyk A., W. Wzorek, W. Bekas (1988): Wybrane zagadnienia klarowności, barwy zagęszczonych soków jabłkowych. Konferencja naukowo-techniczna SITSpoż. Technika i technologia produkcji koncentratów owocowych i warzywnych". Milejów 28-29 wrzesień, 76-89.
  • Kilara A., J.P. Van Buren (1989): Clarification of Apple Juice. W: Processed Apple Products ed. by Downing D.L., AVI Book, 83-96.
  • Norma WE-94/nr 228: Przetwory owocowe. Sok jabłkowy zagęszczony. Wymagania eksportowe. CIS, Warszawa 1994.
  • Pilnik W., A.G.J. Voragen and L. de Vos (1975): Enzymatische Verflüssigung von Obst und Gemüse. Flüss. Obst 42 (11), 448^451.
  • Płocharski W., W. Lenartowicz, J. Zbroszczyk, D. Kruczyńska (1990): The Suitability of Apples for Processing I. Quality of Fresh Fruit of Selected Cultivars and their Suitability for Cider Production. Fruit Sci. Rep. 17 (1), 41-50.
  • Voragen A.G.J., H.A. Schols and G. Beldman (1992): Tailor-made Enzymes in Fruit Juice Processing. Fruit Processing 2, 98-102.
  • Will F., E. Schöpplein, CD. Patz, H. Dietrich, K. Wucherpfennig (1990): Ursachen technologisch bedingter Klärungsprobleme bei Apfelsaft - Grenzen der Leistungsfähigkeit moderner Enzympräparate zur Fruchtsaftklärung. Confructa 34 (V/VI), 136-147.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c41cd31a-7fa8-4309-a1ac-c42ba93b04c6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.