PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 56 | 2 |

Tytuł artykułu

Zawartosc wybranych biopierwiastkow w pieczywie oraz roslinnych dodatkach do pieczywa

Warianty tytułu

EN
Concentration of several bioelements in bread and other plant sepplements

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie zawartości wapnia, fosforu, żelaza, cynku i miedzi w różnych gatunkach pieczywa chlebowego wzbogaconego ziarnami i nasionami roślin oraz innymi dodatkami zbożowymi. Badaniami objęto także nasiona słonecznika, maku, lnu, sezamu, ziarno soi, nasiona dyni, otręby oraz płatki owsiane i zbożowe będące składnikami mieszanek i koncentratów piekarskich stosowanych jako dodatki do wyrobu pieczywa, wyrobów cukierniczych i zbożowych produktów śniadaniowych.
EN
Concentrations of Ca, P, Fe, Zn and Cu were determined in grain products such as bread and crispbread with natural supplements, and also in seeds and other cereal products available on Polish market, added to improve bread's quality and nutritional value. The contents of minerals in bread were as follow: 35,3-78,4 mg Ca; 88,4-364 mg P; 3,03-5,63 mg Fe; 1,96-3,15 mg Zn and 0,27-0,64 mg Cu in 100 g of product. Among the analyzed products, the highest level of calcium was recorded for poppy and sesame seeds. Based on the data obtained it was possible to estimate the realization of the recommended daily intake of bioelements with the analyzed products for an adult person.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

2

Opis fizyczny

s.171-178,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, al.Gen.Hellera 107, 80-416 Gdansk
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c3ea7be1-090f-49e6-8b25-7496914c8139
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.